Hlavní obsah

V Paříži omezí Airbnb. Byty se budou moci pronajímat jen na 120 dní v roce

Novinky, ČTK, mšv

Služba Airbnb je trnem v oku pro mnoho evropských metropolí. Z center totiž vytlačuje místní a zvedá ceny nájmů do astronomických výšin. Sama společnost se proto rozhodla, že v Paříži hostitelům určí maximální počet dní, po kterou mohou někoho ubytovat, a to 120. Nařízení má platit v prvních čtyřech městských obvodech, což se ale nelíbí některým radním, kteří tvrdí, že tím dojde k porušení zákona.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Restrikce, o které informoval šéf Airbnb pro Francii a Belgii Emmanuel Marill, by měla podle francouzského zákona platit ve všech 20 pařížských obvodech, nikoli pouze v centru.

„To je ohromné,” zareagoval zástupce starostky Paříže Ian Brossat na ohlášené opatření, jež má začít platit od ledna příštího roku. „To tedy znamená, že v ostatních 16 pařížských čtvrtích se zákon respektovat nebude,” řekl agentuře AFP. Airbnb nové opatření prezentuje jako akt dobré vůle, ale ve skutečnosti jde o porušení zákona, dodal.

Paříž je jako nejnavštěvovanější město světa pro firmu zásadním trhem, Airbnb zde nabízí 65 000 možností ubytování u soukromých osob. Celá Francie je pak druhým největším trhem platformy po Spojených státech. Pařížská radnice zavádí od 1. prosince povinnou registraci pro všechny, kteří chtějí svou nemovitost pronajímat prostřednictvím internetových provozovatelů.

Regulace i v dalších městech

Airbnb dlouhodobě čelí kritice, že přispívá ke zvyšování cen nemovitostí a zhoršuje situaci na trhu s bydlením ve městech. Podobné omezení proto již bylo zavedeno v Londýně a v Amsterdamu.

Také Barcelona se snaží Airbnb silně regulovat. Když do čela města nastoupila v roce 2015 první starostka Ada Colauová, rozhodla se se službou zatočit. V letos vydaném urbanistickém plánu zakázala vznik nových hotelů v centru města a krátkodobé pronájmy rovněž ostře hlídá, píše Independent. [celá zpráva]

Co je Airbnb?

Služba Airbnb se specializuje na zprostředkování ubytování. Uživatel si založí vlastní profil, skrze který nabízí své prostory ke krátkodobému pronájmu cestovatelům. Ti poté ubytování hodnotí a doporučují ostatním.

Firma byla založena v srpnu 2008 v americkém San Francisku a v současnosti inzeruje přes milión nabídek po celém světě.

Berlínská radnice v roce 2016 zakázala pronájem celých bytů skrze Airbnb, aby zamezila narůstajícím cenám nájmů. Počet nemovitostí nabízených skrze Airbnb tak skutečně klesl. Od letoška navíc také platí, že kdo chce byt krátkodobě pronajímat pomocí podobných služeb, musí si nejprve od města vyžádat povolení. Za nedodržení nařízení pak hrozí pokuta až 100 000 eur, tedy téměř 2,5 miliónu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám