Mozilla vydala novou verzi svého prohlížeče a slibuje nižší zátěž pro počítač

V úterý byla oficiálně vydaná nová verze populárního prohlížeče Firefox s pořadovým číslem 57 a podtitulem Quantum. Podle svých tvůrců by měl být rychlejší a zároveň méně zatěžovat výkon počítače. Díky kompletně přepracovanému jádru by dokonce měl využívat o 30 procent méně operační paměti než konkurenční prohlížeč Google Chrome. K dispozici bude pro všechny hlavní operační systémy, tedy Mac, Linux a Windows.

Základem vylepšení prohlížeče je nová architektura Just Right, která používá rozdílný přístup k procesům pro jednotlivá okna s více otevřenými kartami. Zatímco Chrome vytváří pro každou otevřenou kartu jeden proces, díky čemuž spotřebovává velké množství paměti, nový Firefox využívá metodu, při které rozděluje otevřené karty po skupinách do jednotlivých procesů.

Nově má také prohlížeč zjednodušené a minimalizované prostředí tak, aby bylo pro uživatele co nejpřívětivější. Rozhraní by mělo dobře vypadat i na monitorech s vysokým rozlišením. Dostupné jsou i některé nové funkce jako nástroj pro snímání obrazovky, nové možnosti ukládání a správy záložek.

Díky podpoře WebVR bude v prohlížeči možné používat brýle pro virtuální realitu. Nově také přibude funkce Tracking Protectio, která znesnadní sledování uživatelů online, pro účely cílené reklamy.

Důležitým faktorem také je, že Mozilla vypověděla smlouvu s Yahoo, která ji zavazovala využívat právě vyhledávač Yahoo jako výchozí. Nyní se výchozím vyhledávačem stal celosvětově nejpoužívanější Google, od čehož si Mozilla slibuje větší uživatelskou pohodlnost.

Díky nové technologii by se mělo načítání stránek urychlit v řádech desítek procent. Porovnání načítání Firefoxu a Chromu ukazuje video, které najdete pod článkem. Veškeré tyto novinky mají za cíl přivést k Firefoxu nové uživatele a zmírnit převahu Google Chromu v konkurenčním boji.

Zdroj: techcrunch.com macrumors.com