Odboráři z bank a pojišťoven vyhlásili stávkovou pohotovost. Bojují za vyšší platy

Odboráři z bank a komerčních i zdravotních pojišťoven vyhlásili v úterý stávkovou pohotovost. Důvodem je boj za vyšší platy. Odměny ve finančním sektoru přitom patří k jedněm z nejvyšších. Klienti se nemusí bát, na zavřené dveře poboček nenarazí.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České peníze (ilustrační foto)

České peníze (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

V odvětví finančnictví a pojišťovnictví pracuje podle Českého statistického úřadu přes 70 tisíc lidí. V Odborovém svazu pracovníků peněžnictví a pojišťovnictví jich je osm tisíc. Odboráři nicméně doufají, že do stávky se zapojí všichni zaměstnanci.

Taxikáři Prahu nezablokují. Dále ale drží protestní pohotovost

Číst článek

Předseda svazu František Hupka řekl Radiožurnálu, že stávková pohotovost neznamená, že pracovníci odloží tužky a zavřou pobočky. Je to podle něj forma nátlaku na vedení firem, aby byla k požadavkům zaměstnanců vstřícnější.

Odboráři požadují, aby v kolektivních smlouvách na příští rok rostly mzdy o 15 procent. Myslí tím takzvanou kolektivní smlouvu vyššího stupně, která garantuje určité záruky. Pak jsou samozřejmě smlouvy v jednotlivých firmách.

Obor s nejvyšší průměrnou mzdou v Česku

Kromě toho Hupka kritizuje také genderovou nerovnost ve mzdách. „Oblast finančnictví patří k nejhůře hodnoceným z hlediska rozdílu mezd mužů a žen. Dále bychom chtěli nastavit návraty po mateřské dovolené, protože zaměstnankyně se většinou vracejí za mzdu, kterou měly před tím, než odcházely na mateřskou a rodičovskou dovolenou,“ přibližuje Hupka.

Odměny ve finančním sektoru ale patří k jedněm z nejvyšších. Tento obor má dokonce nejvyšší průměrnou mzdu v České republice. Na to se odvolává i management finančních domů.

„Běžná střední hrubá mzda činila loni ve finančním sektoru podle statistik Českého statistického úřadu 39 tisíc korun. Medián všech mezd České republiky byl jen 25 tisíc korun,“ poznamenal předseda představenstva Svazu bank a pojišťoven Zdeněk Šimek.

Příjmy na jednotlivých pozicích v odvětví se ale výrazně liší. Podle dat zveřejňovaných v Informačním systému o průměrném výdělku nebere čtvrtina pracovníků v bankách a pojišťovnách ani 29 tisíc hrubého. Naopak desetina nejlépe odměňovaných - tedy asi sedm tisíc lidí - má měsíčně přes sto tisíc hrubého.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme