SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít
Sledovat další díly na iDNES.tv„Ty oříšky jsou tam úplně jiný, je to fakt úplně jiný,“ hodnotí Tereza, která ochutnala starou a novou nutellu, namazanou na rohlíku. Změnu poznali i ostatní. Netýká se však oříšků.
Výrobce pomazánky, společnost Ferrero, nedávno upravila množství sušeného mléka ve výrobku. V Česku se podíl zvýšil ze 6,6 procenta na 8,7 procenta, v Německu ze 7,6 na 8,7 procenta. Poměr kakaa se v tuzemsku nezměnil, v Německu se o tom však mluvilo. Spekulacím nahrával i fakt, že firma na etiketě v sousední zemi podíl kakaa neuvádí.
Výrobce tvrdí, že změny nesouvisejí s tlakem médií, politiků a spotřebitelských organizací v souvislosti s takzvanou dvojí kvalitou potravin. Testy ukázaly, že český spotřebitel je ochuzený. Ferrero krok vysvětluje změnou v chutích zákazníků.
„Nedávno jsme provedli vylepšení receptury v souladu se změnou chuťových preferencí u spotřebitelů. Kvalita, bezpečnost, původ a všechny ostatní vlastnosti surovin, z nichž je pomazánka Nutella vyrobena, zůstávají stejné. Složení je možné nalézt na sklenici výrobku. Z pohledu výživových vlastností zůstávají všechny relevantní aspekty podobné,“ uvedla společnost Ferrero Česká.
Obsah kakaa v pomazánce se v Česku nezměnil. Důležitější součástí z hlediska objemu se však stalo sušené mléko. Na druhou stranu však ze složení vypadla sušená syrovátka.
Jak hodnotili novou nutellu Češi v anketě iDNES.cz, se můžete podívat ve videoreportáži.