Tygr střední Evropy. České hospodářství rychle roste, žene ho silnější koruna i vyšší mzdy

Tygr střední Evropy. České hospodářství rychle roste (zdroj: ČT24)

Hrubý domácí produkt české ekonomiky vzrostl ve třetím čtvrtletí meziročně o 5 procent. Zrychlil tak své tempo, neboť ve druhém čtvrtletí stoupl o 4,7 procenta. Ekonomiku rovnoměrně táhly spotřeba domácností i investice. Vyplynulo to z předběžného odhadu Českého statistického úřadu. Jedná se o nejsilnější růst domácího hospodářství za uplynulé dva roky.

Podle statistiků přispěly k meziročnímu růstu rovnoměrně všechny hlavní výdajové složky HDP. Na růstu domácí poptávky se podílela stabilně rostoucí spotřeba domácností a pokračující růst investičních výdajů. Dařilo se většině odvětví národního hospodářství, především průmyslu, ale i odvětvím služeb.

Hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda zdůraznil, že meziročně česká ekonomika rostla dvakrát rychleji než ekonomiky Evropské unie ve svém průměru, který podle předběžného odhadu Eurostatu činí 2,5 procenta.  

„Díky silnější koruně se zlevňuje dovoz nových technologií ze zahraničí. Mnohé firmy toho využívají a postupně inovují své výrobní procesy. To zvyšuje produktivitu práce a podporuje hospodářský růst,“ uvedl hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček. Klíčovým faktorem růstu české ekonomiky je podle něho spotřeba domácností, která roste díky vyšším mzdám.

„Jelikož se mzdová úroveň bude dále zvyšovat, očekáváme vysoké tempo hospodářského růstu i v roce 2018,“ uvedl Křeček. 

Růst české ekonomiky z pohledu ekonoma Jáče (zdroj: ČT24)

Zařazena vyšší rychlost

V mezičtvrtletním srovnání došlo ke zpomalení. Zatímco ve druhém čtvrtletí vzrostl HDP o 2,5 procenta, ve třetím pak o 0,5 procenta. Analytik Komerční banky Viktor Zeisel to považuje za důsledek sezonnosti letních prázdnin, kterou plně nezachycuje očišťování statistického úřadu. Proto z tohoto čísla nedělá velké závěry. 

Poukázal spíše na to, že další zvýšení o 0,8 procenta vykázala statistika zaměstnanosti. „Je až s podivem, kde firmy dokázaly na utaženém trhu práce nové zaměstnance najít,“ podotkl.

Měsíční data z reálné ekonomiky podle analytika ukázala, že hospodářství v září znovu zařadilo vyšší rychlost. Těží tak z dobré dynamiky světového obchodu i ze zlepšení domácí poptávky. V Česku rostou investice. V druhém čtvrtletí to bylo vidět zejména v soukromém sektoru. Nicméně probouzet by se měly i veřejné investice, které budou podpořeny výrazným přílivem prostředků z evropských fondů, dodal Zeisel.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle Křečka se pak česká ekonomika stává „tygrem střední Evropy“.  

Hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč zmínil, že současný výkon znamená nejsilnější meziroční růst české ekonomiky za uplynulé dva roky, tedy od třetího čtvrtletí 2015. 

Česká ekonomika operuje nad svým potenciálem, v řadě segmentů ekonomiky je patrné přehřívání (trh práce, trh nemovitostí) a tato situace volá po dalším zpřísňování měnových podmínek, a to jak skrze růst úroků ČNB, tak skrze další posílení koruny v průběhu roku 2018“.
Radomír Jáč
hlavní ekonom Generali Investments CEE

Hlavní ekonom ING Bank pro ČR Jakub Seidler podotkl, že více informací o vývoji HDP bude až na začátku prosince, kdy ČSÚ zveřejní jeho bližší strukturu. „Dnešní předběžný odhad HDP potvrzuje, že vývoj ekonomiky zůstává nadále příznivý, což by mělo pokračovat i v následujícím období. A to jednak z titulu příznivé spotřeby domácností tažené růstem mezd, ale také i obnovenou investiční aktivitou a zahraniční poptávkou, zejména z Německa,“ uvedl.  

obrázek
Zdroj: ČT24

Německo také šláplo na plyn

Německá ekonomika ve třetím čtvrtletí zrychlila růst na 0,8 procenta z 0,6 procenta v předchozích třech měsících. Oznámil to v úterním rychlém odhadu spolkový statistický úřad. Největší evropskou ekonomiku táhly především export a investice. 

V meziročním porovnání ekonomika bez sezonní úpravy zrychlila tempo růstu v souladu s očekáváním na 2,3 procenta po jednoprocentním růstu ve druhém čtvrtletí, uvedla agentura ČTK.