Banky v listopadu zdražily hypotéky, reagovaly tak na zvýšení úrokových sazeb

Většina tuzemských bank v listopadu mírně zdražila hypotéky, nejčastěji od 0,1 do 0,3 procentního bodu. Další se k tomuto kroku chystají. Důvodem byl růst úrokových sazeb, když bankovní rada České národní banky 2. listopadu zvýšila základní sazbu o 0,25 procentního bodu na 0,5 procenta. Současně dále stoupají ceny bytů a podmínky pro získání hypotéky jsou přísnější.

Potvrdilo se tak očekávání analytiků, že rozhodnutí centrální banky povede ke zdražení hypoték. Několikeré zvyšování sazeb se přitom očekává i v příštím roce. 

Mělo by to ochladit poptávku po novém bydlení, která se dostává do střetu s omezenou nabídkou nemovitostí k prodeji (zejména v Praze). 

„Trh si začíná uvědomovat vyšší pravděpodobnost dalšího postupného zvyšování sazeb ČNB. A na to reagují také tržní úrokové sazby delších splatností, které se dostávají na nejvyšší úrovně za posledních několik let. Současná velikost úrokových sazeb u hypoték se tak jeví v kontextu tržních sazeb neudržitelně nízká a v horizontu několika měsíců tak lze očekávat jejich růst,“ konstatoval počátkem listopadu hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

Průměrná úroková sazba hypoték jde v letošním roce podle Fincentrum Hypoindexu postupně nahoru. V září mírně stoupla na 2,04 procenta ze srpnových 2,01 procenta. Údaje za říjen budou příští týden. Loni v listopadu a prosinci byla sazba na minimu 1,77 procenta.

  • Komerční banka zvýšila od středy 8. listopadu úrokové sazby pro hypoteční úvěry o 0,2 procentního bodu. Pro nejčastější dobu fixace na tři až pět let činí nová sazba 2,49 procenta ročně s LTV (poměr výše úvěru k hodnotě zástavy) do 80 procent. 
  • Raiffeisenbank od listopadu zvedla sazby hypoték o 0,1 bodu u kratších fixací a o 0,2 až 0,3 bodu u delších. U nejžádanější fixace na pět let sazbu nezměnila a ta zůstala na 1,99 procenta.
  • UniCredit Bank od listopadu zareagovala mírným zvýšením úrokové sazby o 0,1 bodu u všech fixních hypoték.
  • Moneta Money Bank zvýší v druhé půlce listopadu úrokové sazby napříč všemi fixacemi, a to v rozmezí 0,1 až 0,3 procentního bodu.
  • Česká spořitelna u osmileté a desetileté fixace zvedla sazbu o 0,2 procentního bodu, u pětileté o 0,1 bodu. Zároveň klientům nabídla patnáctiletou fixaci.
  • Wüstenrot hypoteční banka v tuto chvíli neplánuje zvýšení úrokových sazeb hypoték. Podle zástupce banky však lze očekávat, že se listopadové zvýšení úrokových sazeb ČNB promítne do cen hypotečních úvěrů přibližně do jednoho měsíce. 
  • Zdroj: ČTK