Komentář k trhu SPY 13.11.2017 – Market Profile®

Roční profil

V průběhu minulého týdne trh opět navýšil all-time-high, nicméně ve čtvrtek přišla alespoň menší korekce. V podstatě se však jednalo pouze o test růstové trendline, a tak nám nezbývá než čekat, kdy přijde výraznější korekce.

Roční MP: roční vývoj, růstový kanál, strmá trendline s otestováním

Měsíční profil

Listopadový profil se nachází nad úrovní říjnového. Oblast hodnoty je odskočená výše, stejně tak jako POC. Tento obrázek nám z dlouhodobého hlediska stále potvrzuje longové nastavení trhu. Čtvrteční korekce pouze otestovala VAH (value area high = high oblasti hodnoty) měsíce října. Vzhledem k rychlému obratu u této oblasti nám to rovněž potvrzuje longové nastavení trhu. POC, tedy oblast s nejvyššími objemy obchodů se nachází na úrovni 258,32. Nejbližší supporty a rezistence dle počáteční rovnováhy (IB) jsou následující: nejbližší rezistencí 150 % IB je hodnota 260,91 a pak 200 % IB na 262,50. Nejbližším supportem 150 % IB je úroveň 254,61, kterou zesiluje přítomnost říjnového POC, a pak úroveň 200 % IB na 253,05 – tu nám zase zesiluje přítomnost VAL (value area low – low oblasti hodnoty) měsíce října.

Měsíční MP: měsíční vývoj, měsíční S/R úrovně

Týdenní profil/denní profil

Týdenní profil je širší než v předchozím týdnu. Low však mají téměř stejné, když došlo k testu nákupního výběžku předchozího týdne. Jak jsem uváděl výše, jednalo se zároveň o test měsíční oblasti hodnoty. Takže není náhodou, že reakční nakupující čekali zrovna zde. A že byli výrazně silnější než iniciativní prodávající lze vidět z grafu. Týdenní POC se nachází na úrovni 258,10, kde trh v pátek uzavřel.

Týdenní MP: týdenní vývoj, test nákupního výběžku

Shrnutí

Z dlouhodobého i krátkodobého pohledu je trh stále v longovém nastavení. Testy důležitých úrovní zpravidla končí zvýšenou nákupní aktivitou, takže prozatím nic nenaznačuje blížící se korekci. Zdravá korekce by nyní byla alespoň někam k 254,50, kde se nachází souběh důležitých měsíčních supportů.

[reklama]

Jan Vašíček
Obchodování na burze se jako koníčku při zaměstnání věnuji již od roku 2008, kdy jsem začínal na české burze. V roce 2010 jsem začal s obchodováním v USA, kde jsem rozvíjel obchodní strategie dle technické analýzy na indexových futures. Intraday trading je však časově náročný a postupně jsem zjišťoval, že pokud chci zůstat ve svém zaměstnání, tak to pro mě není to pravé. V roce 2011 jsem se na seminářích L. Turka a R. Dvořáka (CzechWealth) seznámil s obchodním přístupem na základě Market Profile®. Ačkoliv mě tento přístup okamžitě zaujal, plně jsem se mu začal věnovat až v roce 2013. Nyní Market Profile spolu s Price Action používám k analýze trhu pro obchodování opcí (především ETF SPY a TNA), což se dá časově dobře kombinovat s mým zaměstnáním a začínám jej postupně využívat také k swingovému obchodování měnových párů na forexu. K analýze trhu, z níž čerpám k psaní komentářů na tomto blogu, využívám software NinjaTrader® v kombinaci s vizualizacemi Market Profit Pack©. O investování se zajímám celkově, trading je mým koníčkem, který mi přináší možnost přivýdělku.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.