Jak na investování? Mýty a fakta

12. 11. 2017 – 9:32 | Investice | Martin Slapnička | Diskuze:

Jak na investování? Mýty a fakta
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Poznat rozdíl mezi mýtem a realitou je často složité. Prozkoumejte pět nejčastějších investorských mýtů a chyb.

5 největších mýtů o investování

Mýtus č. 1: Je těžké začít
Pokud jste nikdy předtím neinvestovali, může se zdát, že začít bude složité. Stát se investorem ale ve skutečnosti nebylo nikdy snazší než dnes. Abyste mohli začít, nemusíte být rozhodně burzovní makléř. Úplně nejsnazší je začít na peer-to-peer platformách, které jsou i v České republice stále oblíbenější.

Mýtus č. 2: Abych mohl vydělat hodně peněz, musím jich mít hodně
Toto možná platilo dříve, ale jak pro nákup akcií, tak i pro peer-to-peer investování už vám dnes stačí částky v řádu stokorun. Důležité je začít včas – a až vaše investice začnou přinášet výnosy, můžete je použít k dalšímu doplnění portfolia.

Mýtus č. 3: Ve svém portfoliu musíte mít přesně tento produkt
Spousta lidí vám bude dávat rady, že ke zbohatnutí potřebujete mít nějaký specifický typ investice. Často to ale není jeden konkrétní produkt, který vám přinese ten nejlepší výnos. Nejlepší radou je diverzifikovat (jít naproti rozmanitosti) a mít jasný investiční cíl.

Mýtus č. 4: Zlato je vždy tou nejlepší volbou
Můžete si myslet, že investovat do zlata je za každých okolností dobrý nápad. Pravdou ale je, že zlato je dobrou investicí jen v určitém období. Obecně je tedy dobré mít ve zlatě jen část svého portfolia. Jak ale ukázala finanční krize v roce 2008, zlato není vždy tou nejlepší obranou. Mnohem větší výnosnost tehdy přinášely státní dluhopisy.

Mýtus č. 5: Investování je velice riskantní
Žádná investice sice není bez rizika, ale vždy máte plnou kontrolu nad tím, kolik rizika jste ochotni akceptovat. I pokud jste spíše konzervativním typem, existuje spousta typů investic, do kterých můžete své peníze vložit.

5 nejčastějších chyb při investování

Ze všech chyb, kterých se investoři dopouštějí, se těchto pět opakuje nejčastěji.

1. Nemáte žádný plán

Pokud jste si nestanovili plán, neznáte ani cíl, kam se chcete investováním dostat. Vaše aktivita je pak jen sledem nahodilých rozhodnutí. Sestavte si osobní investiční plán, kde si stanovíte konkrétní cíle, určíte, jak velké riziko jste ochotni podstoupit, a také to, jak budete měřit úspěch.

2. Stanovujete si nereálné cíle

Rozdíl v rozumně stanovené výši výnosnosti a nereálnými investorskými očekáváními je nejčastější příčinou chybných investičních rozhodnutí. Úspěšní investoři také zpochybňují své vlastní úsudky – přehnané sebevědomí je jistou cestou k investičnímu selhání.

3. Máte příliš krátký časový horizont

Většina investorů se koncentruje jen na krátké časové období. Pokud si ale spoříte a investujete na důchod, váš časový horizont se pohybuje v řádech desítek let. S tím můžete přistupovat i k volbě konkrétních investic a nemusíte se soustředit jen na krátkodobé a často méně výnosné projekty.

4. Budoucnost je jiná než minulost

Mnoho investorů se upíná k strategiím a fondům, které v minulosti poskytovaly zázračně vysoké výnosy. Pokud víte, že nějaký konkrétní fond dosahoval vysokých výsledků za posledních pět let, říká vám to s jistotou jen jediné – měli jste do něj investovat před pěti lety. Soustřeďte se tedy více na budoucí než minulý vývoj trhu.

5. Sázka na jednu kartu

Mnoho investorů objeví produkt s velkou momentální výnosností a jsou jím tak zaujati, že do něj vloží všechny své peníze. Měli byste pamatovat na to, že dokonale bezpečný způsob uložení peněz neexistuje. Zkrachovat může akciová společnost, penzijní fond i banka. Je tedy důležité své investice rozdělit mezi více produktů s odlišnou mírou rizika i výnosnosti.

Zdroje:
MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články