V Česku se konala potravinová sbírka. Má zajistit jídlo potřebným

Pomoc popáté: V Česku proběhla národní potravinová sbírka (zdroj: ČT24)

Už popáté lidé v Česku nakupovali pro potřebné. Od sobotního rána až do osmé večer přispívali do národní potravinové sbírky. Neziskové organizace a potravinové banky nyní začnou vše počítat, třídit a rozvážet charitám, seniorům a lidem v nouzi. Do sbírky se letos zapojilo rekordních 750 obchodů a přes čtyři tisíce dobrovolníků.

Potravinová sbírka v Česku se spustila v sobotu v osm hodin ráno. „Snažíme se navyšovat trvanlivé potraviny, jako jsou těstoviny, mouka, rýže, oleje, protože to lidé rádi darují,“ konstatoval mluvčí Tesco Stores ČR Václav Koukolíček.

Kromě zboží pro sebe totiž zákazníci tentokrát nakupovali i pro neznámé strávníky a nejčastěji se zastavovali právě u regálů s trvanlivými potravinami. „Rýže, čočka, konzervy a pak nějaké sladkosti pro děti, je pořád hodně lidí, kteří potřebují pomoc,“ dodal jeden z nakupujících Slavomír Doležal.

  • Ve sbírkovém nákupním košíku mohou být masové a zeleninové konzervy, polévky v sáčku, cukr, luštěniny, těstoviny, rýže, olej, med, čaje, mouka, trvanlivé mléko, džusy, dětské výživy i sladkosti pro děti.
  • Nákupní seznam s potravinami i drogistickým zbožím je ke stažení na stránkách www.potravinypomahaji.cz. Zájemci na webu najdou i mapu prodejen, v nichž se sbírka koná.

Po nákupu pak pokračovala řetězová předávka od dobrovolníků v obchodech k dalším v terénu. Do sbírky se zapojilo 750 obchodů napříč Českem a výběr a převoz potravin mělo na starost na pět tisíc lidí. „Hlásí se nám i široká veřejnost, hlásí se nám senioři, rodiny s dětmi, školáci, mladí lidé,“ potvrdila předsedkyně neziskové organizace Byznys pro společnost Pavlína Kalousová.

obrázek
Zdroj: ČT24

Po nákupu se potraviny předaly do terénu

Současně s nákupy hned probíhalo třídění potravin i jejich dodání – buď do nejbližší potravinové banky, nebo přímo do cílové stanice, jako například do Azylového domu pro ženy v pražských Bohnicích. Osm zdejších rodin převzalo první dávky jídla v deset hodin dopoledne.

Pomohou i matce dvou dětí Michaele, která útočiště využívá už tři měsíce, protože s dětmi nemá kam jít. „Vrátila jsem se z dlouhodobé léčby drogové závislosti a snažím se dát život dohromady. Dostáváme sladkosti, plenky, hygienu, takže můžeme šetřit na následný pobyt někde jinde,“ vysvětluje. „Jakákoliv pomoc je pro ně dobrá, mohou si řešit další věci – jako dluhy,“ dodává ředitelka Azylového domu pro matky s dětmi Alena Racková.

„Z loňských zkušeností víme, že na jednu prodejnu v Praze připadají dvě tuny potravin a věříme, že se nám toto číslo podaří překonat,“ upřesňuje mluvčí Ahold ČR Barbora Vanko. Jak moc sobotními nákupy lidé pomohli, bude jasné až po konečném sečtení darovaných potravin v neděli v podvečer. Organizátoři ale předpokládají, že loňský rekord 213 tun potravin se letos opět podaří překonat.

obrázek
Zdroj: ČT24

Za rok končí v Česku v odpadu 115 kg potravin na osobu

Národní potravinovou sbírku pořádá platforma Byznys pro společnost s Armádou spásy, Nadějí, Charitou ČR a federací potravinových bank. Pořadatelé chtějí nejen zajistit jídlo pro potřebné, ale také upozornit na plýtvání. Podle průzkumů totiž až dvě pětiny Čechů vyhazují jídlo několikrát do měsíce, a za rok tak v odpadu skončí 115 kilo potravin na osobu. To v přepočtu představuje až dvacet tisíc korun.

I když Česko patří k zemím s nejnižším podílem chudých, pod hranicí příjmové chudoby loni podle údajů statistiků i tak žil milion lidí. Bylo to 9,7 procenta obyvatel, tedy stejně jako v roce 2015. Člověk se ocitne v příjmové chudobě, pokud nemá ani 60 procent mediánu příjmu. Loni pro jednotlivce částka činila 10 691 korun.

První potravinová banka na světě byla založena v roce 1967 ve Phoenixu v Arizoně, v Evropě vznikla v roce 1984 v Paříži. V roce 1986 byla založena Evropská federace potravinových bank a v roce 1994 Česká federace potravinových bank. Do české potravinové sbírky se dlouhodobě zapojuje většina obchodních řetězců.