Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Olomoučtí profesionálové získali od kraje novou cisternu Scania, vůz jim dodala společnost Kobit – THZ

Technicky vybavenou cisternovou automobilovou stříkačku na podvozku Scania od firmy Kobit – THZ zakoupil Olomoucký kraj za 7 514 100 korun včetně DPH hasičům z krajského města.

Podvozek

Cisterna je postavena na podvozku Scania P480 CB4×4HHA a osazena motorem DC13 111 o výkonu 353 kW. Agregát o objemu 13 litrů splňuje emisní normu Euro 5 a je spřažen s automatizovanou převodovkou GRS905 se systémem řazení Opticruise. Nechybí rozdělovací převodovka s terénní redukcí.

Poháněna jsou standardně kola zadní nápravy, pohon přední je připojitelný.

Vůz dokáže brodit klidnou vodou až do hloubky 800 mm.

Na levé straně šestimístné kabiny CrewCab CP31 je sdružená zásuvka Rettbox-Air pro doplňování tlakového vzduchu a dobíjení a konzervaci akumulátorů.

V opěradlech všech sedadel (s výjimkou řidičova) jsou integrovány držáky dýchacích přístrojů Dräger PSS 7000, všechna sedadla jsou vybavena bezpečnostním pá­sem.

Pro spojení jsou k dispozici dvě vozidlové radiostanice – analogová Motorola DM 4600 a digitální TPM 700.

Šestice dobíjecích úchytů je určena pro ruční svítilny Survivor LED, v zorném poli řidiče je 5" displej couvací kamery. Ta je vyhřívaná a odolná proti prachu i vodě.

V přední části Scanie je uchycen elektrický lanový naviják Rhino s tažnou silou 51 kN.

Nástavba

Karoserie účelové nástavby je vyrobena z plechů s hladkým povrchem a profilů ze slitiny lehkých kovů technologií šroubovaných spojů a lepení.

Všechny výsuvné, otočné a výklopné prvky, které při použití přesahují základní obrys vozu, jsou vybaveny retroreflexními polepy.

Okolí vozu osvětlují LED světla zapuštěná do okapových lišt na obou bocích a zádi nástavby.

U obslužného místa čerpacího zařízení je mikrofon a reproduktor digitální vozidlové radiostanice.

Na horní pochozí plošině nástavby je přípojný prvek pro lafetovou proudnici POK o výkonu 2 000 litrů za minutu a dostřiku 50 metrů. Proudnice je přenosná, součástí dodávky je stativ.

Nádrž na hasivo tvoří jeden celek z nerezavějící oceli, pojme 4 000 litrů vody a 540 litrů pěnidla.

Osvětlovací stožár se čtyřmi LED reflektory je napájen z 24V soustavy podvozku cisterny a lze ho pneumaticky vysunout až do výšky 5 metrů nad úroveň terénu. Při odbrzdění se samočinně složí do transportní polohy.

Kamerový systém

Scania je vybavena kamerovým systémem, který umožňuje sledování a archivaci reálné situace během jízdy k zásahu i záznam průběhu samotného zásahu.

Kamerový systém se skládá z přední kamery s pozorovacím úhlem 140 stupňů, která je umístěná za předním sklem CAS a ze zadní kamery.

Systém umožňuje trvalý záznam na dvě vyjímatelné SD karty i možnost doplnění současného přenosu snímané situace na videoserver pomocí sítě mobilního operátora.

Záznamové zařízení je vybaveno GPS modulem pro získávání informací o poloze CAS.

Barevné provedení

Nová cisternová automobilová stříkačka je nalakována pouze do červeného odstínu RAL 3000. V zadní části je však upravena pro zlepšení viditelnosti zelenožlutým šikmým šrafováním chevron.

Sdílet