Stavební práce omezí dopravu na D1 až do poloviny prosince

Události ČT: Stavební firmy dokončují letošní opravy na D1 (zdroj: ČT24)

Stavební firmy dokončují letošní opravy dálnice D1. Na úsecích mezi Ostředkem a Šternovem a Velkým Meziříčím a Lhotkou sice budou muset pracovat až do poloviny prosince, poté se ale stavební práce kvůli zimě přeruší. Hlavní dopravní tepna Česka se opravuje pátým rokem.

V sobotu se naposledy mění dopravní omezení mezi Měřínem a Velkým Meziříčím. Úplně pak zmizí ráno 16. listopadu, kdy se opravená sedmikilometrová část dálnice D1 otevře, aby byla dálnice volně průjezdná v odpolední špičce před státním svátkem, uvedl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Studecký.

Po dálnici mezi Psáři a Souticemi ve Středočeském kraji jezdí auta už od konce října, protože se tam podařilo práce urychlit o tři týdny. Od soboty má být D1 volně průjezdná také na 178. kilometru u Ostrovačic, kde dopravu zdržovala rekonstrukce mostu.

Poslední práce a hlavně poslední omezení pro řidiče na D1 mezi Prahou a Brnem budou řidiči potkávat někdy až do druhé poloviny prosince.
Jan Rýdl
mluvčí Ředitelství silnic a dálnic

Na úseku č. 10 mezi Hořovicemi a Koberovicemi však budou dopravní omezení trvat do konce listopadu, na úsecích č. 4 Ostředek – Šternov a č. 20 Velké Meziříčí – Lhotka až do poloviny prosince. Silničáře od práce neodradí ani případný sníh.

„V průběhu listopadu i prosince jsou práce na modernizaci prováděny v úzké součinnosti s našimi středisky správy a údržby dálnice, která dohlíží na to, aby byla dálnice D1 neustále průjezdná,“ uvedl Studecký a vysvětlil, že střediska budou případný sníh odklízet i z opravovaných úseků.

Práce chtějí obnovit v březnu

Na zmíněné tři úseky společně s úsekem č. 15 Jihlava – Velký Beranov, kde už byla na zimu uzavírka odstraněna, se silničáři vrátí příští rok na jaře. Pokud to počasí dovolí, mohlo by to podle Studeckého být v březnu.

Ve stejném termínu by měly práce začít i na úseku č. 12 Humpolec – Větrný Jeníkov, během roku by se mělo začít pracovat ještě na úsecích č. 2 Mirošovice – Hvězdonice, č. 16 Velký Beranov – Měřín a č. 23 Devět křížů – Ostrovačice.

„Přesné termíny zahájení budou záviset na průběhu výběrových řízení a na případném napadání stavebních povolení,“ doplnil mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl. Práce na rekonstrukci dálnice jsou podle ŘSD zhruba v polovině.