Potravinářská inspekce zadržela 26 tun závadných ořechů a fíků před vstupem na český trh

Státní zemědělská a potravinářská inspekce nevpustila na český trh přes 26 tun lískových ořechů a sušených fíků. Obsahovaly nadlimitní množství aflatoxinů, které jsou karcinogenní a vznikají při metabolismu plísní. Dovozcem ořechů a fíků je pražská firma IBK Trade, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Brno Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Závadné ořechy z Ázerbájdžánu

Závadné ořechy z Ázerbájdžánu | Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Lískové ořechy původem z Ázerbájdžánu vyrobila společnost Ali Said LLC. „Inspekce zadržela šarží o hmotnosti 22 tun v celním prostoru. Rozbor prokázal obsah aflatoxinů v množství 59,4 mikrogramu na kilogram, což je téměř šestkrát nad limit,“ uvedl Kopřiva.

Sušené fíky pocházely z Turecka, výrobcem i dodavatelem byla tamější firma Kirlioglu Tarimsal Urunler Gida Insaat. Šarže měla 4,1 tuny a aflatoxinu v ní bylo 30,7 mikrogramu na kilogram, tedy více než trojnásobně překročený limit.

Závadné sušené fíky z Turecka | Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Zásahem SZPI se potraviny nedostaly na vnitřní trh Evropské unie. IBK Trade je přitom firmou, která má z kontrol provedených SZPI řadu záznamů o dovozu nebezpečných potravin. V minulosti to byl například dovoz několika tun arašídů s nadlimitním množstvím aflatoxinů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme