Za kulisy sestavování vlády: Hra o to, kdo dřív vyměkne

Tři týdny po volbách je jasné, že stabilní vláda s důvěrou hned tak nevznikne. Andrej Babiš není schopen pro svůj projekt menšinové vlády zatím sehnat podporu ve Sněmovně a demokratické strany zase nejsou schopny sestavit vládu svojí. Babiš se proto soustředí na druhý pokus, který mu slíbil prezident Miloš Zeman. Věří, že napodruhé už jednotu stran ve sněmovně nalomí a vtáhne je do kabinetu. Nebo alespoň získá pro svoji vládu dost hlasů, aby získala důvěru.

“Když nepodpoříte mojí vládu, budou předčasní volby, v nichž získám ještě víc hlasů a vládu složím sám. A vy se možná ani nedostanete do parlamentu.”

Andrej Babiš slaví vítězství ve volbách 2017. Vládu ale zatím složit neumí Zdroj: Hnutí ANO

Tuto hrozbu podle politiků hned několik stran Andrej Babiš  vmetl svým politickým konkurentům, když při společných jednáních zjistil, že mu se sestavováním kabinetu nikdo nepomůže. Nakolik zafungovala, ukáže čas. Andrej Babiš přitom podle zjištění Neovlivní.cz sází na to, že pod hrozbou předčasných voleb a ztráty mandátu nakonec někteří politici vyměknou a na jeho projekt kývnou. Jako nejslabší článek si v tuto chvíli vyhodnotil sociální demokraty, zvažuje proto obnovení staronové koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL. Taková vláda by pak měla většinu 103 hlasů.

Ani on sám podle svých spolupracovníků nečeká, že uspěje s prvním pokusem. “Soustředí se proto na ten druhý pokus, ten už by mohl vyjít. Do té doby třeba ČSSD bude mít jiné vedení, které se na spolupráci bude dívat jinak,” uvedl jeden z  jeho spolupracovníků.

Jenže ostatní strany- včetně zmiňované ČSSD i KDU-ČSL – stále variantu společného vládnutí nebo i jen tolerance menšinového kabinetu striktně odmítají. “Na tom stanovisku se nic nemění,” konstatovala například místopředsedkyně ODS Alexandra Udjženija.

Zástupci hnutí ANO je navíc demokratické politiky popudili tím, že jim na jednáních nabízeli posty, které už před tím slíbili někomu jinému. “Něco nám slíbí, že není problém a pak si mezi sebou musíme ověřovat, co všechno komu dalšímu naslibovali. Stalo se to třeba u bezpečnostního výboru,” uvedl jeden z politiků.

Problém ale je, že demokratické strany vládu bez ANO, komunistů nebo Okamurovy SPD nesloží. A dosud nejsou schopny se ani shodnout na tom, že zabrání hnutí ANO, aby získalo předsednický post ve Sněmovně a tím si otevřelo cestu i k třetímu pokusu o sestavení vlády. A varianta vlády s ANO ale bez účasti Andreje Babiše podle jeho spolupracovníků nepřipadá v úvahu. Babiš by ji nikdy nepřipustil.

“Čekáme, jak dopadnou prezidentské volby. Do té doby funkční vláda s důvěrou stejně nebude. A pak se uvidí,” uvedl jeden z lídrů ČSSD.

Zatímco Andrej Babiš straší politiky předčasnými volbami, prezident Miloš Zeman coby jeho dočasný spojenec naopak vytáhl kartu vlády bez důvěry. Už minulý týden pohrozil demokratickým stranám, že nechá Babišův menšinový kabinet vládnout bez důvěry klidně celé čtyři roky. Navzdory ústavě.

“Prezident republiky už proto, aby se ušetřila miliarda ze státního rozpočtu, má využít svých pravomocí daných ústavou a zabránit tomu, aby několik měsíců po normálních volbách byly opět další volby. Byli bychom za šašky,” řekl k tomu v televizi Barrandov.

Pokud všechny strany setrvají na svých současných postojích, jsou tak na stole díky volebním výsledkům jen dvě varianty: menšinová vlády Babiše bez důvěry nebo předčasné volby.