EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Česká spořitelna odstartovala další vlnu zdražování hypoték

 

Sotva ČNB opět zvýšila základní sazby, hypotéky začaly zdražovat na všech frontách. Po menších bankách se ke zvyšování úrokových sazeb odhodlaly i větší hypoteční hráči. V tomto týdnu zvýšila sazby hypoték Česká spořitelna, Komerční banka a pozadu nezůstane ani Hypoteční banka.

Loading



 


Česká národní banka (ČNB) zvýšila 2. listopadu 2017 již podruhé v tomto roce základní úrokové sazby. První srpnové zvýšení hypoteční banky k akci příliš nepřimělo, zato druhé se již na hypotečních sazbách začíná podepisovat.
Zatímco někteří menší hypoteční hráči jako Expobank, mBank, Moneta Money Bank či UniCredit zvyšovaly sazby ještě před druhým letošním růstem sazeb ČNB, velké banky vyčkávaly i za cenu dražších zdrojů. Další zvýšení sazeb ČNB však bylo pro velké banky impulzem, že již není třeba s vyššími sazbami otálet.

Česká spořitelna zdražila jako první

Jako první z velkých bank se ke zdražování hypoték odhodlala Česká spořitelna. Zvýšila nabídkové sazby hypoték u pětiletých fixací z 2,19 procenta na 2,29 procenta. Trochu větší nárůst zaznamenaly sazby tříletých fixací, které vzrostly o 0,2 procentního bodu z 2,39 procenta na 2,59 procenta. Sazby osmiletých fixací dříve nabízela Česká spořitelna se stejnou sazbou jako pětileté fixace, nově však podražily více než pětileté fixace a začínají tak na 2,39 procentech.
Česká spořitelna se také nově zaměřila na dlouhodobější fixace. Nabízí fixaci na 15 let s úrokovou sazbou 2,69 procenta. „Nabídka fixace hypotéky na 15 let je v souladu s naším novým klientským přístupem, který představuje služba Moje zdravé finance. Ta klientům pomáhá s hospodařením a optimalizací jejich výdajů. Právě hypotéky jsou oblastí, kde mohou klienti delší dobou fixace výrazně konsolidovat své měsíční výdaje,” říká Filip Hrubý, tiskový mluvčí České spořitelny.
Po pondělním kroku České spořitelny od středy 8. listopadu zvýšila sazby i Komerční banka, a to o 0,2 procentního bodu. Fixace na jeden rok tak vzrostly z 2,49 procenta na 2,69 procenta a tří a pětileté fixace z 2,29 procenta na 2,49 procenta.

Hypoteční banka vyčká do příštího týdne

Ke zdražování hypotečních úvěrů se od pondělí 13. listopadu přidá i Hypoteční banka. Jednoleté fixace až do výše 80 procent zástavní hodnoty nemovitosti (LTV) vzrostou o 0,2 procentního bodu.  Sazby tří a pětiletých fixací s LTV od 70 do 80 procent zvýší ale Hypoteční banka pouze o 0,1 procentního bodu z 2,39 procenta na 2,49 procenta.
Růst sazeb však není způsobený pouze zvyšováním základní sazeb ČNB. Velký díl na vyšších sazbách má i doporučení ČNB, které se postaralo o omezení hypotečních úvěrů poskytovaných nad 80 procent LTV.
Hypoteční sazby pod dvě procenta tak začínají z úrokových lístků bank pomalu ale jistě mizet. Některé banky se stále snaží nalákat více klientů na rekordně nízké úrokové sazby navzdory klesajícím ziskovým maržím. Další zdražování je však nevyhnutelné a pokračovat by mělo i v příštím roce, kdy hodlá ČNB ve zvyšování sazeb pokračovat.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *