Čtvrtý blok Dukovan je v neplánované odstávce. Kvůli opravě závady

Energetici neplánovaně odstavují čtvrtý blok jaderné elektrárny v Dukovanech. Důvodem je technická závada, kvůli které ze sekundární části elektrárny unikla neradioaktivní voda. Podle dosavadních předpokladů by měla odstávka trvat v řádech dnů. Zbývající tři bloky Dukovan jsou v plném provozu.

Výkon čtvrtého bloku JE Dukovany energetici snižovali už od úterní desáté večerní, po kontrole se pak rozhodli blok odstavit. „Potvrdil se únik čisté neradioaktivní vody ze sekundární části elektrárny,“ uvedl mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.

Víc vody se objevilo v záchytném drenážním systému, který je monitorován. Podle mluvčího jde o menší zvýšení objemu vody. Konkrétní závadu ale mohou technici zjistit, až se vychladí blok.

Dukovany s celkovým instalovaným výkonem 2040 megawattů pokrývají pětinu celkové spotřeby elektrické energie v ČR. Poslední letošní plánovaná odstávka tam skončila minulou sobotu, týkala se bloku číslo tři. V tiskové zprávě pak ředitel dukovanské elektrárny Miloš Štěpanovský uvedl, že tím také skončilo náročné období několikaměsíčních odstávek, spojených především s přípravami elektrárny na další dlouhodobý provoz.