Vydat dluhopisy a zmizet z registru smluv. Pražská plynárenská obešla zákon, kritizují Piráti

Jen dva týdny před platností sankce za nezveřejňování kontraktů v registru smluv vydala Pražská plynárenská dluhopisy. Přitom firmy, jejichž cenné papíry se obchodují na burze, mají z registru výjimku. Podle České pirátské strany městská firma účelovým krokem obešla zákon. Pražská plynárenská to ale odmítá. „S vývojem ohledně registru smluv to nemá souvislost,“ tvrdí.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražská plynárenská.

Pražská plynárenská. | Foto: Fotobanka Profimedia | Zdroj: Fotobanka Profimedia

„Pražská plynárenská obešla zákon o registru smluv. Dva týdny před účinností sankce neplatnosti při nezveřejnění smlouvy vydala dluhopisy za 400 milionů Kč, aby se vymanila z režimu protikorupčního zákona,“ uvedli Piráti.

Dluhopisy v hodnotě 400 milionů korun vydala Pražská plynárenská letos v polovině června. Bylo to dva týdny před tím, než začal platit takzvaný ostrý režim registru smluv. Ten nově od července počítal i se sankcí: každá nezveřejněná smlouva je neplatná. 

Podle České pirátské strany, která na krok městské firmy upozornila, společnost obešla zákon o registru smluv. Výjimka pro zveřejňování kontraktů nad padesát tisíc korun totiž platí mimo jiné pro státní firmy, jejichž akcie se obchodují na burze.  

„Pražská plynárenská zlegalizovala svůj předtím nezákonný postup, kdy nezveřejňovala smlouvy. Vydala dluhopisy, které jsou obchodovatelné na pražské burze. Vnímám to jako účelový krok, aby firma naplnila výjimku ze zákonné povinnosti smlouvy zveřejňovat,“ uvedl pražský zastupitel za Piráty Adam Zábranský.

Jako řádný hospodář

Mluvčí Pražské plynárenské Mirek Vránek pro server iROZHLAS.cz kritiku Pirátů odmítl. Podle jeho slov vydání dluhopisů s registrem smluv nesouvisí, připravováno bylo „několik předcházejících měsíců“.

Česká národní banka

Správní řízení na vydání dluhopisů zahájila Česká národní banka, která provádí dohled nad finančním trhem, s Pražskou plynárenskou letos v dubnu. O dva měsíce později ji schválila. „Vzhledem k tomu, že Česká národní banka účastníkovi řízení v plném rozsahu vyhověla, není podle správního řádu další odůvodnění tohoto rozhodnutí třeba,“ píše banka ve svém rozhodnutí.

„Vydání zmíněných dluhopisů je jednou ze součástí dlouhodobě probíhajícího procesu refinancování v rámci koncernu Pražské plynárenské, a to ve smyslu diverzifikace zdrojů financování,“ uvedl mluvčí Vránek s tím, že v dohledné době se očekává nárůst úrokových sazeb. „Snažit se o financování i jinými prostředky než úvěrovým financováním je tak zcela pochopitelné,“ doplnil ještě.

Pražská plynárenská se v registru smluv objevuje u více než čtyř stovek kontraktů, podle webu Hlídačsmluv.cz v hodnotě přibližně 550 milionů korun. U více než poloviny z nich pak podle webu není uvedena cena.

Mluvčí Vránek pro server iROZHLAS.cz také uvedl, že městská firma se pohybuje na konkurenčním energetickém trhu, přičemž na jeho konkurenty se zákon o registru smluv nevztahuje. To podle jeho slov Pražskou plynárenskou „značně znevýhodňovalo“, a proto při zveřejňování smluv přistupovala s péčí řádného hospodáře. Podle Vránka i přes imperfektnost zákona jako takového.

„Pražská plynárenská chránila informace o obchodních vztazích v nejvyšší možné míře a zveřejňovala v registru pouze smlouvy, kde druhou smluvní stranou byl subjekt povinný podle zákona o registru smluv,“ doplnil.

Varování BIS

Pražský zastupitel Pirátů Zábranský nicméně vydání dluhopisů označil za účelové a obecně výjimku pro firmy, jejichž akcie se obchodují na burze, považuje za „nesmyslnou a nebezpečnou“ (viz box vpravo).

„Veřejnost má právo znát informace o různých právních a marketingových službách, sponzoringu všemožných akcí či prodejích nemovitostí, i pokud probíhají ve státních a městských firmách.“

pražský zastupitel za Piráty Adam Zábranský

Před účelovým emitováním cenných papírů, čímž by se firma mohla snažit vyhnout povinnosti smlouvy zveřejňovat, varovala už ve výroční zprávě z roku 2016 i Bezpečnostní informační služba.

Nadbytečný, řekl právník Budvaru o registru smluv. Senátorům napsal zdarma návrh na jeho zrušení

Číst článek

„K transparentnosti výdajů ve státním sektoru přispěl nově zřízený registr smluv. Některé státem ovládané subjekty se však povinnost zveřejňovat informace snažily účelově obcházet. BIS zaznamenala případ, kdy státem vlastněná akciová společnost účelově emitovala veřejně obchodovatelné cenné papíry, aby tím naplnila výjimku ze zákonné povinnosti smlouvy zveřejňovat,“ stojí ve zprávě.

Minulý týden týdeník Ekonom upozornil na podobnou situaci ve státní firmě ČEPS – České energetické přenosové soustavě. Ta vydala dluhopisy za půl miliardy na konci září, podnik svůj krok hájí „dlouhodobou strategií společnosti“.

U Ústavního soudu aktuálně leží návrh tří desítek senátorů, kteří žádají zákon o registru smluv zrušit. Podle nich ohrožuje veřejný sektor takovým způsobem, že hrozí až miliardové škody. Jak informoval server iROZHLAS.cz, návrh senátorům zdarma napsal advokát Lukáš Lorenc. Ten dlouhodobě zastupuje národní pivovar Budějovický Budvar, který je od počátku proti zveřejňování smluv v registru.

Pivo Budějovický Budvar

hm Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme