Nezaměstnanost v Česku v říjnu klesla na 3,6 procenta, počet volných míst dále stoupá

Nezaměstnanost v Česku v říjnu klesla (zdroj: ČT24)

Nezaměstnanost v Česku v říjnu klesla na 3,6 procenta ze zářijových 3,8 procenta. Uchazečů o práci bylo zhruba 271 tisíc, nejméně za téměř 20 let, vyplývá z údajů Úřadu práce ČR. A podle analytiků počet nezaměstnaných klesne i v listopadu. E-shopy již nyní spustily lov na brigádníky, kteří jim mají pomoci zvládnout nejnáročnější část roku – Vánoce. Aktuální situace na trhu práce zároveň vytváří tlak, který může vést k dalšímu zvyšování sazeb ČNB.

Nezaměstnanost klesá a zároveň přibývá volných míst, oproti září jich je o téměř čtyři tisíce více, tedy 210 tisíc. Ještě výraznější byly meziroční změny. Loni v říjnu činila nezaměstnanost pět procent a volných míst bylo o 71 tisíc méně.

Počet uchazečů o jedno pracovní místo se tak dostal na hodnotu 1,29, což je nejnižší podíl v historii. Dlouhodobý průměr tohoto ukazatele se nachází mírně nad hodnotou 7, maximum pak český trh práce zaznamenal v letech 2010 a 2011, kdy se průměrný počet uchazečů na jedno pracovní místo pohyboval nad 16.

Analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák upozornil, že pokud by nová pracovní místa v nadcházejících měsících vznikala stejně rychle jako v letošním roce, tak by na jaře příštího roku vznikla situace, kdy by byl počet nabízených míst vyšší než počet nezaměstnaných. 

Uchazečů o práci ubývalo díky pokračující ekonomické expanzi, ale i díky příznivé sezónnosti.
Viktor Zeisel
ekonom Komerční banky

Méně lidí bez práce než letos v říjnu bylo v České republice naposledy v prosinci roku 1997, a to asi 269 tisíc. Podle úřadu v současnosti pokračují sezonní práce a zároveň ještě doznívá turistická sezona, což přispělo k velkému zájmu zaměstnavatelů o nové pracovní síly.

„Současný vývoj trhu práce je tak nadále nad očekávání příznivý, což odráží celkově pozitivní vývoj tuzemské ekonomiky v posledních letech,“ potvrzuje i hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler. Upozorňuje však, že velmi přehřátý trh práce se začíná stávat bariérou dalšího růstu ekonomiky, jelikož je pro firmy stále obtížnější nalézt vhodné pracovníky.

„Díky tomu očekáváme další tlak na růst mezd, jejich celoroční dynamika by se letos měla dostat k sedmi procentům, v příštím roce by měla přesáhnout osm procent, částečně i díky schválenému růstu platů státních zaměstnanců a silnějšímu tlaku odborů,“ konstatuje. 

„Druhou polovinu letošního roku nebude charakterizovat jen velmi nízká nezaměstnanost a rekordně vysoký počet nabízených míst, ale i velmi rychle rostoucí mzdy,“ souhlasí také analytik Novák.

Chybí pracovníci
Zdroj: ČT24

A podle hlavního ekonoma společnosti Cyrrus Lukáše Kovandy bude nezaměstnanost dále klesat. V listopadu ji odhaduje na 3,5 procenta. „V prosinci se pak míra nezaměstnanosti mírně zvýší, a to z důvodu nástupu zimní sezony a ukončování sezonních prací. Nepřekročí však úroveň čtyř procent,“ říká.

A upozorňuje také, že počet volných pracovních míst sice vzrostl, ale na zhruba polovinu z nich postačí žadné nebo základní vzdělání a nejde tedy o pozice s vysokou přidanou hodnotou.

Na druhou stranu však trend ukončení sezonních prací ve stavebnictví a zemědělství a tudíž opět mírný nárůst nezaměstnosti budou částečně kompenzovat obchodníci, kteří očekávají předvánoční nárůst tržeb a přibírají nové zaměstnance. „Některé on-line obchody již avizují nedostatek pracovních sil,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Stejně jako loni se i letos očekává v období před Vánoci rekordní nárůst prodejů. Podle odhadu e-shopové asociace APEK se má celkový roční obrat tuzemského e-commerce trhu pohybovat kolem 115 miliard korun a třetinu všech tržeb obstarají právě Vánoce. E-shopy a speditéři proto již začali s náborem sezonních pracovníků a za práci ve skladech či na pozici řidičů jim nabízejí štědré benefity. A několikatisícové odměny nemají minout ani ty, kteří brigádníky doporučí.

obrázek
Zdroj: ČT24

Například Česká pošta chce před Vánocemi získat tři tisíce brigádníků, jimž slibuje až 135 korun na hodinu. S jejich náborem mají pomoci stávající zaměstnanci, jimž pošta za jednoho „předvánočního“ pracovníka hodlá vyplatit pět set korun. Ve hře je také příspěvek pět tisíc korun pro toho, kdo firmě „dohodí“ brigádníka na delší dobu, napsaly Hospodářské noviny.

Stejnou mzdu slibuje brigádníkům ve skladech i e-shop Amazon. Zde pak za doporučení brigádníka stávajícím zaměstnancům slibují rovnou deset tisíc. 

„Mzdy brigádníků se aktuálně pohybují mezi 80 až 130 korunami za hodinu, ale mohou být v závislosti na konkrétní pozici i vyšší,“ citovaly Jitku Součkovou z pracovní agentury Grafton HN. Podle agentury Manpower společnosti aktuálně poptávají zhruba pět tisíc brigádnických pozic, z nichž dvě třetiny souvisejí právě s Vánocemi.

Každopádně, koncem roku bude nezaměstnanost podle analytiků mírně narůstat a poklesu se dočkáme až s příchodem jarních měsíců, kdy se rozběhnou venkovní práce. „I přes tento cyklický vývoj bude nezaměstnanost v České republice na velmi nízké úrovni, která se přibližuje stavu plné zaměstnanosti,“ zdůrazňuje hlavní analytik BH Securities Martin Vlček.

Dle šetření ČSÚ představoval nedostatek vhodné pracovní síly v říjnu větší překážku dalšího růstu průmyslu, větší než nedostatečná poptávka. Taková situace nastala poprvé od roku 2008. „Nedostává se nejen technických pracovníků, kteří nacházejí uplatnění v průmyslu, jako jsou svářeči, elektrikáři či obráběči kovů. Chybí také personál nemocnic, dělnické profese, kuchaři nebo řidiči a kriticky rovněž třeba pracovníci v oboru informačních a komunikačních technologií,“ dodává Kovanda.

Vývoj nezaměstnanosti
Zdroj: MPSV

Česká republika si drží prvenství nejnižší míry nezaměstnanosti v rámci celé Evropské unie. A není podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče důvod, aby se na tomto obrázku v dohledné době něco podstatného změnilo.

„Samozřejmě se ale čistě technicky zmenšuje prostor, kam míra nezaměstnanosti může dále klesat. Za celý letošní rok lze čekat průměrnou míru nezaměstnanosti 4,2 procenta, když v roce 2016 průměr činil 5,5 procenta. V roce 2018 by celoroční průměr míry nezaměstnanosti mohl klesnout mírně pod 4 procenta,“ odhaduje Jáč.

Aktuální čísla z trhu práce mohou vést k dalšímu zvyšování sazeb ČNB

Podle Seidlera z ING Bank budou aktuální čísla z trhu práce představovat proinflační impulz z titulu silnější spotřeby domácností, na který bude muset ČNB reagovat dalším zvyšováním sazeb, a to nad rámec očekávání v poslední prognóze ČNB.

„Zda ČNB přistoupí k dalšímu zvýšení sazeb již na prosincovém jednání v letošním roce, bude podle našeho názoru velmi závislé na nadcházejících statistikách z reálné ekonomiky a vývoji kurzu koruny v následujícím měsíci a půl. Aktuální čísla z trhu práce však budou podporovat jestřáby v bankovní radě, kteří považují za žádoucí měnové podmínky dále zpřísňovat,“ dodává Seidler.