A jejda. Brousí se kosa na církevní restituce

08.11.2017 8:02

Před volbami v roce 2013 ČSSD a komunisté slibovali, že si posvítí na církevní restituce schválené ještě vládou Petra Nečase. Jenže poté vznikla koalice, jejíž součástí byli také lidovci – a ti odmítli na církevní restituce sahat. Teď komunisté vynesli jasný požadavek. Podle deníku Právo hodlají tolerovat menšinovou vládu Andreje Babiše, pokud dojde na zdanění církevních restitucí.

A jejda. Brousí se kosa na církevní restituce
Foto: Archiv KSČM
Popisek: Jiří Dolejš

„My jsme řekli, že budeme tolerovat vládu, když bude nejhůř. O nějaké podpoře nebo koalici není vůbec řeč,“ prohlásil jasně předseda poslaneckého klubu komunistů Pavel Kováčik.

Anketa

Má Zeman šanci vyhrát už v 1. kole?

90%
10%
hlasovalo: 19280 lidí

Ani tolerance menšinové vlády však nebude zadarmo. Komunisté trvají na tom, aby byly zdaněny církevní restituce, neboť je nepovažují za restituce, nýbrž za dar. Majetku se totiž dočkaly i církve, které ještě před rokem 1989 neexistovaly, takže podle KSČM nelze tvrdit, že jim komunisté mezi lety 1948 až 1989 něco ukradli. Návrh na zdanění restitucí padl už v roce 2016 z Jihočeského kraje a Babiš tehdy nebyl proti, ale lidovci řekli jasné „ne“.

Místopředseda komunistů Jiří Dolejš dodal, že komunisté trvají také na změnách v daňovém sytému, ale tady prý Babiš dělá, že neslyší. „Pan Babiš speciálně v tomto punktu nereaguje. Vnímá požadavek obecného referenda, rozumí si s námi i v otázce církevních restituci, byť je otázka, co s tím dělat,“ řekl Dolejš.

Zdanit by bylo možné snad jen majetek, který dosud církvím nebyl vydán. Pokud jde o daně, komunisté by rádi prosadili sektorovou daň nebo výraznější daňovou progresi. Babiš však stále dokola opakuje, že na daně sahat nehodlá. 

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…