Průzkum: U české internetové populace by teď volby vyhrál Jiří Drahoš

07.11.2017 10:56

Prezidentští kandidáti mají poslední den pro odevzdání přihlášek. U české internetové populace by volby vyhrál Jiří Drahoš, ukazují výsledky hry Prezident 21, které se účastní přes čtvrt milionu lidí.

Průzkum: U české internetové populace by teď volby vyhrál Jiří Drahoš
Foto: pixabay.com
Popisek: Průzkum - ilustrační foto

Bývalý šéf Akademie věd České republiky Jiří Drahoš je suverénním aktuálním vítězem prezidentských voleb u české internetové populace. Vyplývá to z volebního modelu internetové hry Prezident 21, založeného na váženém vzorku 42 tisíc hlasujících z téměř čtvrt milionu lidí, kteří se dosud online projektu zúčastnili.

Volební hra Prezident 21 je volně dostupná na internetu a využívá systému hlasování, kde lidé mohou přidělovat kandidátům kladné i záporné hlasy. Kromě volebních preferencí mohli účastníci do projektu dobrovolně zadat i své demografické údaje nebo vyplnit akademický dotazník, což umožnilo vytvoření váženého vzorku.

„Náš internetový volební model umožňuje udílení kladných i záporných hlasů jednotlivým kandidátům, systém nazýváme Demokracie 21. Pokud volič udělí minimálně 2 kladné hlasy, může přidat také jeden záporný, a tím detailněji vyjádří svůj názor. Celkem může udělit maximálně 3 kladné a 1 záporný hlas,“ vysvětluje Ondřej Koutský, ředitel Institutu pro Demokracii 21 a koordinátor hry Prezident 21. „Výsledné pořadí se pak získává prostým součtem všech hlasů. Například Miloš Zeman má v naší hře sice třetí nejvyšší počet kladných hlasů, ale zároveň nejvyšší počet negativních hlasů ze všech. Ačkoliv je tedy zatím favoritem většiny průzkumů, u nás by skončil na poslední příčce,“ doplňuje Koutský.

Drahoš má po součtu kladných i záporných hlasů ve volebním modelu 46% podporu od všech voličů, kteří běžně používají internet (podle společnosti Behavio 76 % české populace). Za ním by se umístil Michal Horáček s 18 % a třetí pozici by obsadil Marek Hilšer, který má o dva procentní body méně. Úřadující prezident Miloš Zeman by skončil poslední.

TOP 10 ze všech osobností ve hře P21*

Ve všech krajích vítězí Drahoš, v Moravskoslezském kraji boduje Okamura

Ve všech 14 krajích České republiky by aktuálně podle hlasování ve hře Prezident 21 zvítězil Jiří Drahoš. V Praze a dalších devíti krajích by druhé místo obsadil Michal Horáček. V Jihomoravském kraji, na Vysočině, Liberecku a Olomoucku by naopak Marek Hilšer Michala Horáčka předběhl. V Moravskoslezském kraji by Marek Hilšer obsadil taktéž druhé místo, avšak třetí příčka by patřila Tomio Okamurovi a Michal Horáček by se musel spokojit až se 4. místem. Ve všech krajích kromě Prahy a zmíněného Moravskoslezského by Tomio Okamura byl 4., v Praze by 4. příčku vybojoval Vratislav Kulhánek.

Tabulka: Součty kladných a záporných hlasů jednotlivých kandidátů v krajích k 31.10.2017

Nejsilnější podporu v součtu kladných a záporných hlasů má zatím podle hlasování v online volebním modelu Jiří Drahoš zejména v Praze (59 %), v kraji Středočeském (49 %), Zlínském (47 %) a na Vysočině (47 %). Michal Horáček sklízí nejvíce ohlasu v Praze (28 %), ve Středočeském kraji (21 %), na Královéhradecku a Plzeňsku (19 %). S Markem Hilšerem sympatizují nejvíce voliči v Praze (20 %) a na Vysočině (18 %). Miloš Zeman obdržel ve všech krajích více záporných než kladných hlasů, s vyjímkou Moravskoslezského kraje (5%) a Ústeckého kraje, kde obdržel shodně plusových a minusových hlasů.

*Obrázek znázorňuje pozitivní i negativní hlasy, díky nimž se snadno vyjeví kontroverzní témata.

Metodika tvorby vzorku internetové populace
Model se zakládá na vzorku 42 117 uživatelů, kteří hlasovali na webu Prezident 21 a zároveň vyplnili i své demografické údaje, konkrétně věk, vzdělání, pohlaví, velikost obce, kraj a koho volili ve volbách do PSP v roce 2013. Na základě těchto údajů byl metodou iterativního proporčního vážení podle kvót získaných od společnosti STEM a ČSÚ vytvořen vážený dataset, o němž lze říci, že odpovídá české populaci uživatelů internetu, kteří se zajímají o volby. Výsledný dataset byl pak porovnán podle volebního potenciálu 2017 s datasetem od společnosti Behavio. Shoda mezi našimi výsledky a výsledky Behavio pro internetovou populaci byla velmi vysoká. Podle Behavio internet používá 76 % populace, a těch, kteří používají internet a zároveň se alespoň minimálně zajímají o volby, je 63 %. Můžeme tedy tvrdit, že náš dataset je reprezentativní vůči 63 % populace.

Prezident 21 je internetová hra, která chce seznámit občany ČR s principy volebního systému Demokracie 21 na příkladu společensky významné volby. Prezident 21 tak v reálném čase ukazuje, jak by volba prezidenta dopadla, kdyby občané získali možnost snadno navrhovat kandidáty a měli k dispozici 3 kladné a 1 záporný hlas.
Na internetu se aktuálně do hry zapojilo už přes 229 000 lidí z celé ČR. Z více než 600 navržených kandidátů vede Jiří Drahoš, následuje Michal Horáček. Na posledním místě je Miloš Zeman, jelikož získává nejvíce negativních hlasů, které Demokracie 21 oproti jiným systémům umožňuje použít. Do hry je nominována kromě politiků i řada známých osobností, například Jaromír Jágr či Marek Eben. Počet hlasů a aktuální pořadí kandidátů lze sledovat ZDE.
Právě nyní začíná druhá fáze projektu – po oznámení oficiální kandidátky pro prezidentskou volbu v roce 2018 ze stránky Prezident 21 zmizí všichni ti, kteří nekandidují. Hra se přemění v předvolební průzkum, který oproti těm klasickým trvá déle, probíhá v reálném čase a občané v něm sdělují své preference pomocí jiného mechanismu hlasování.
-----
Hru provozuje nezisková organizace Institut pro Demokracii 21 věnující se zvyšování povědomí o volebním systému Demokracie 21. Systém navrhl matematik Karel Janeček, který je zároveň jedinou osobností, pro niž ve hře hlasovat nelze, ačkoliv podmínky Ústavy ČR na kandidaturu splňuje.
Demokracie 21 je moderní volební a hlasovací systém, ve kterém mají občané možnost použít více než jeden hlas. Efekt více kladných hlasů přináší větší společenskou shodu, a v důsledku toho je více lidí spokojených s výsledkem. Záporný hlas zase ztěžuje situaci těm osobnostem, které společnost rozdělují, například extremistům. Sečtení všech hlasů přináší výsledek, na němž se nejvíce lidí shodne a který nejméně lidem vadí. Systém Demokracie 21 je používán pro hlasování mimo jiné v takzvaných participativních rozpočtech měst, například v některých pražských městských částech, Říčanech, Chomutově, Ostravě, ale i v New Yorku, kde na jaře letošního roku 102 800 hlasujících rozhodovalo o bezmála miliardě korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…