Podnikatelé Chrenko a Faust kupují obří solární elektrárnu u Brna

Na českém trhu solární energie roste nový silný hráč. Hospodářské noviny informují o tom, že podnikatelé Jan Chrenko a Jiří Fast kupují obří elektrárnu u brněnského letiště v Tuřanech. Jejich společná firma Jufa už vlastní dvacet solárních elektráren a je po polostátním ČEZu a čínské skupině Energy 21 třetím největším producentem solární energie.

Tento článek je více než rok starý.

Brno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Solární elektrárna (ilustrační foto)

Solární elektrárna (ilustrační foto) | Foto: Kozuch | Zdroj: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Prodej takzvaného Brno Solar Parku mají jeho aktéři podepsat během úterý po skoro třech letech vyjednávání. Elektrárna je čtvrtým největším solárním zdrojem v Česku a koupit ji chtělo hned několik zájemců, včetně třeba podnikatele Tomáše Pitra.

Česko nemusí platit půl miliardy kvůli solární dani, rozhodla arbitráž

Číst článek

Kolik se ale sešlo nabídek, nechtěla poradenská společnost Delloite, zajišťující prodej, komentovat. Za společností Jufa stojí podle Chrenka jen on sám spolu se společníkem Fastem.

Jaké mají plány a kolik dalších zdrojů by chtěli koupit, ale prý sami nevědí. Zatím mají zařízení o celkovém výkonu 50 megawattů. Pořídit si elektrárnu ale, jak říká Chrenko, není vůbec jednoduché, vyjde zhruba jeden projekt z deseti.

Také čínská společnost China-CEE Invenstment Fund, na trhu dvojka, si stěžuje, že obchody brzdí příliš vysoké cenové nároky dosavadních vlastníků solárních elektráren.

mkk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme