Hlavní obsah

Britská královna, nadnárodní firmy či politici si ulévají peníze v daňový rájích, odhalily dokumenty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Britská královna Alžběta, bývalý německý kancléř Gerhard Schröder, zpěvák Bono, ale i bohaté firmy, jako například Deutsche Post, Siemens, Allianz, Bayer, Deutsche Bank či Uber, Nike a podobně. Ti všichni tajně investují v daňový rájích a snaží se vyhýbat daním, jak jen to jde. Potvrzují to uniklé finanční dokumenty tzv. Pradise Papers, napsal v neděli německý list Süddeutsche Zeitung.

Foto: Alastair Grant/Pool, Reuters

Královna Alžběta II. s manželem Philipem

Článek

Rozsáhlou databázi uniklých finančních dokumentů zveřejnilo mezinárodní konsorcium investigativních novinářů (ICIJ). Databáze obsahuje 13,4 miliónu dokumentů, z nichž většina pochází od dvou velkých firem Appleby a Asiaciti Trust, které se pohybují ve světě offshoreových financí, napsal list Süddeutsche Zeitung.

Jedna z firem sídlí na Bermudách, druhá v Singapuru. Téměř sedm miliónů záznamů spadá do období od roku 1950 do roku 2016. Záznamy obsahují například e-maily, smlouvy a často i bankovní záznamy týkající se 25 tisíc firem spojených s lidmi ve 180 zemích světa.

České centrum pro investigativní žurnalistiku uvedlo, že asi 12 060 dokumentů se přímo týká České republiky.

Na rozdíl od loňské aféry takzvaných Panamských dokumentů nový únik dat odhaluje hluboké propojení daňových rájů a světa velkých firem, jako je například Apple, Uber, Nike, Walmart, Allianz, Siemens, McDonald's, Yahoo. Jak se nadnárodní firmy snaží vyhýbat daním čím dál komplikovanějšími účetními operacemi. Platí to i pro politiky či soukromé osoby, jako je například soukromý majetek britské královny Alžběty II.

Dokumenty také ukazují, že americký ministr obchodu Wilbur Ross má podíl ve firmě obchodující s občany Ruska, jež jsou na americkém sankčním seznamu.

Mezi dalšími známými lidmi, kteří jsou v Paradise Papers jmenováni, je i Stephen Bronfman, poradce a blízký přítel kanadského premiéra Justina Trudeaua či jordánská královna Núr.

Reklama

Výběr článků

Načítám