Příspěvek nepojištěných řidičů se vrací

4. 11. 2017 – 9:26 | Auto-moto | Martin Slapnička | Diskuze:

Příspěvek nepojištěných řidičů se vrací
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Prezident Miloš Zeman 4. září 2017 podepsal novelu zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, jejíž součástí je i opětovné zavedení sankce za nepojištěné vozidlo. Od 1. ledna 2018 se tak vrací denní sazba za vůz bez povinného ručení.

V minulosti již tato sankce fungovala, ovšem pro velké zmatky v administrativě byla na počátku roku 2015 zrušena. Problémy byly zapříčiněny především špatným propojením databáze ministerstva dopravy, kdy kvůli špatným datům se výzva k zaplacení objevila ve schránce i řidičům, kteří žádný automobil nikdy nevlastnili.

V České republice je v současnosti více než 7,5 mil. pojištěných vozidel, kromě nich zde však jezdí protizákonně cca 130 tis. vozidel bez sjednaného pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Tato nepojištěná vozidla ročně způsobí zhruba 2500 nepojištěných škod za stovky milionů korun.

Jak to bude fungovat

ČKP nejprve pošle výzvu s upozorněním, že řidič nemá, nebo neměl, zaplacené povinné ručení. Bude požádán, aby podle počtu dnů zaplatil příspěvek nepojištěných řidičů. Pokud ho neuhradí, nebo ČKP neohlásí, že mu výzva nepatří, bude zaslána upomínka.

Výši nákladů procesu bude stanovovat vyhláška ministerstva financí (zatím není k dispozici) ale očekává se, že se bude jednat o pár stovek korun. Pokud ani řidič poté nezareaguje, bude se ČKP obracet na soud, který v té věci pravomocně rozhodne.

Návrh nového příspěvku nepojištěných obsahuje celou řadu prvků pro ochranu motoristů. Nejzásadnější výhodou pro motoristy je omezení výše regresu, tedy škody, kterou může ČKP vymáhat po nepojištěných vinicích dopravních nehod.

Částka bude omezena jednou třetinou způsobené škody = dvě třetiny škody viníci nehod platit nemusí. Částka má navíc strop ve výši 300 tisíc korun. Stropy se pochopitelně netýkají případů, kdy někdo způsobí škodu úmyslně nebo pod vlivem alkoholu či drog.

Cílem opětovného zavedení poplatku je snížení počtu škod, které jsou zaviněny nepojištěnými vozidly, kdy se počítá s poklesem až o 20%.

Podle průzkumu ČKP většina řidičů neplatí povinné ručení nevědomky. Zapomenou se přihlásit nebo o této povinnosti nevědí. Pět procent řidičů však neplatí zcela vědomě.

Zdroje:
Swiss Life ČR

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články