Pidistrana s tučným kontem, Václav Klaus s velvyslanci u krajní pravice a přežije novinařina?

Napsal/a Vojtěch Berger 4. listopadu 2017
FacebookTwitterPocketE-mail

CO SI JINDE NEPŘEČTETE Malý seznam Babišových nepřátel *** Okamurova dvojka: má rád psy a Rusko *** Bradáčová o nedůvěře v justici – 44. týden na HlídacíPes.org.

ZA MÁLO HLASŮ MAXIMUM PENĚZ: Hnutí Referendum o Evropské unii získalo v parlamentních volbách pouhých 4 276 hlasů, skvěle však bodovalo u sponzorů.

Na účtech hnutí se nashromáždila ohromující částka 17,8 milionů korun. Protievropskému hnutí tak dárci věnovali čtyřikrát víc peněz, než kupříkladu dostala třetí nejsilnější strana voleb – Piráti. Kdo stojí v pozadí pidistrany s tučným kontem?

VELVYSLANCI S KLAUSEM U KRAJNÍ PRAVICE: Bývalý český prezident Václav Klaus má své věrné publikum i u krajně pravicových kruhů v sousedních státech.

Blízko má zejména k rakouské straně Svobodných a k Alternativě pro Německo, jejíž mítinky pravidelně navštěvuje. Při těchto jeho cestách mu asistují čeští diplomaté, někdy i přímo velvyslanci. Jak se Klausovy soukromé cesty slučují s českou zahraniční politikou? 

TERČE A CÍLE: Svět Andreje Babiše je tvořen skutečnými i domnělými nepřáteli, vůči nimž se vymezuje a prostřednictvím nichž si vytyčuje kolíky na vlastním hřišti.

Vedle Miroslava Kalouska, který tentokrát do Poslanecké sněmovny s TOP 09 pronikl jen tak tak, jsou to tři lidé (respektive firmy). Polostátní ČEZ, komunikační agentura Bison & Rose a právník Radek Pokorný.

ŽIJEME V DOBĚ LŽI: Proč se zvenku zdá, že soudnictví nefunguje? Kdo nejvíc narušuje důvěru veřejnosti v rozhodování justice?

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová tvrdí, že největším nepřítelem důvěry je veřejná lež. „Veřejně lhát je v dnešním světě snadné. Poznat lež obtížné,“ říká.

OKAMUROVA DVOJKA: Radim Fiala se z řadového poslance Občanské demokratické strany dostal až na vrchol Svobody a přímé demokracie. Ta i díky němu uspěla ve volbách do Poslanecké sněmovny.

Společně s předsedou SPD Tomio Okamurou totiž ručil svým majetkem za osmnáctimilionový úvěr na předvolební kampaň. Místopředseda protiislámské SPD má rád mimo jiné psy a Rusko. Víc v jeho profilu.

PŘEŽIJE ŽURNALISTIKA?: Pro seriózní média je podstatné, aby byla schopná uchovat si svou značku, tvář a pověst. „Není podle mne důvod panikařit,“ říká k budoucnosti novinařiny Thomas Kent, prezident Radio Free Europe/Radio Liberty.

„Všimněte si, že když se děje něco opravdu vážného, teroristické útoky nebo přírodní katastrofy, lidé nehledají informace na alternativních webech, ale u zavedených důvěryhodných zdrojů,“ tvrdí.

UPRCHLÍCI SMĚR VISEGRÁD: Po posledním summitu Evropské unie to vypadalo, že povinným kvótám na přerozdělování uprchlíků definitivně odzvonilo.

Máloco přitom v posledních letech vzbudilo v Česku, Polsku, v Maďarsku a na Slovensku tak univerzální odpor proti Evropské unii jako právě kvóty. Jenže jak se ukazuje, tenhle pojem ještě na evropské úrovni zdaleka nepadl naposledy. O slovo se hlásí část europoslanců.

 

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)