Od 1. ledna chystá DPO zvýšení pokut za černou jízdu. „Teď je pokuta pro černého pasažéra na místě 700 korun, nově bude tisícovka,“uvedl generální ředitel podniku Daniel Morys a dodal: „Nejdříve ale chceme cestujícím s neuhrazenými pokutami nabídnout možnost amnestie,“ uvedl generální ředitel podniku Daniel Morys.

 

 

Lidi si můžou přijít smazat dluh

 

Momentálně dopravnímu podniku dluží skoro 75 tisíc lidí. Ti nasbírali více než půl milionu pokut za téměř 700 milionů korun. „Až do 23. prosince je vyhlášena amnestie na pokuty,“ potvrdil ředitel.

 

Lidem, kteří si koupí alespoň půlroční jízdenku, odpustí DPO všechny nezaplacené pokuty. To se ale netýká soudně nebo exekučně vymáhaných pokut.

Ceny nejběžnějšího jízdného v Ostravě pro dospělé:

 

Doba Cena
30 minut 20 Kč
60 minut 30 Kč
Celodenní 80 Kč
Měsíční 499 Kč
Půlroční 2199 Kč
Roční 3999 Kč

 

Projekt asistentů přepravy se osvědčil

 

V Ostravě se osvědčili i asistenty přepravy, které zavedl dopravní podnik v dubnu po dohodě s městem. „Jejich úkolem je kontrola přepravních podmínek, zajištění bezpečnosti a pomoci cestujícím,“ říkal ředitel Daniel Morys.

 

I když někteří cestující měli výhrady, společnosti se projekt osvědčil. „Proto jsme teď počet asistentů navýšili. Bude jich aktuálně jezdit 30, z toho i dvě ženy,“ potvrdil Morys.

 

Asistenti mohou vyloučit z přepravy jak černé pasažéry, tak i špinavé nebo hlučné cestující. Od dubna už zaznamenali 8500 případů.

 

 

Počítá se s nimi i na fotbalové chuligány

 

Asistenti jezdí hlavně ve špičce a DPO s nimi do budoucna počítá i v rizikových situacích, jako je třeba doba konání fotbalových zápasů. „Jsou vždy doprovázeni strážníky městské policie. Sami mají psychologický výcvik, sebeobranu i kurz první pomoci,“ uvedl dále ředitel DPO.

 

Vedení města Ostravy bylo kritizováno, že zavedení asistentů je diskriminační opatření namířené proti Romům. Toto nařčení ale město odmítlo.

 

VIDEO: Podívejte se, co se může také stát černému pasažérovi. Tento pán si cestování vlakem bez jízdenky určitě příště rozmyslí.