Průzkum: Čtvrtina z nás se někdy zadlužila kvůli příbuzným

Máte tolik splátek, že nevíte, kterou platit dříve? Hrozí vám exekuce? Zeptejte se odborníka, co s tím dělat!

Máte tolik splátek, že nevíte, kterou platit dříve? Hrozí vám exekuce? Zeptejte se odborníka, co s tím dělat! Zdroj: profimedia.cz

Průzkum ukázal, že neumíme hospodařit s penězi. To pak Čehcy dostává do hluhové pasti. Účtů je tolik, že je nestíháme splácet.
2
Fotogalerie

Téměř 28 procent Čechů si někdy půjčilo peníze kvůli finančním potřebám někoho jiného. Nejčastěji jsme ochotni půjčit si peníze pro svého partnera nebo pro své přátele. Oba případy ve 28 procentech. Ve 26 procentech je to pro své děti a ve 28 procentech pro rodiče. Nejčastěji se zadluží kvůli někomu jinému lidé ve věku 45 až 60 let s nižším vzděláním, lehce převažují ženy nad muži. Vyplynulo to z průzkumu společnosti Kruk.

Nejvíce si pro blízké půjčují v Karlovarském kraji, ve 45 procentech. Nejopatrnější jsou na tohle obyvatelé Prahy. Tímto způsobem by se zadlužil každý desátý Pražan.

Pokud už na tento dluh přistoupíte, buďte opatrní a splácení si hlídejte. „U půjček pro někoho jiného jde o klasické úvěry, jen místo pořízení pračky pro sebe předají lidé peníze někomu blízkému. Často svému partnerovi nebo dítěti důvěřují, že pravidelně posílá splátky, až na úvěr na své jméno zapomenou. Pokud ale blízká osoba splátky vynechá, dostává se člověk, který je pod půjčkou podepsaný, do problémů. Proto je vždy klíčové hlídat pravidelnost splácení a mít vše pod kontrolou,” říká Markéta Kolářová, tisková mluvčí společnosti Kruk.

Nejde jen o malé úvěry

Pro blízké si nepůjčujeme jen malé částky. Téměř 42 procent úvěrů přesáhne částku 20 tisíc, 37 procent je mezi 5 tisíci až 20 tisíci. Přes všechna rizika nám půjčky pro rodinu či přátele přijdou přirozené. Za tímto účelem se zadlužujeme častěji než třeba kvůli dovolené, školním potřebám nebo Vánocům. „Pokud si někdo nemůže vzít úvěr sám na sebe, má to svůj důvod. Obvykle by žádnou půjčku nedostal – ať už kvůli své úvěrové historii nebo kvůli nízkým příjmům, ze kterých by úvěr nemohl splácet” dodává Kolářová.

Uvědomte si rizika, která to může přinést

Ať už si to připouštíme nebo ne, takovéto půjčky jsou rizikové. A to z toho důvodu, že nakonec úvěr můžete splácet sami. Dále myslete na to, že může dojít k situaci, že budete potřebovat nějaký úvěr či hypotéku a díky tomuto úvěru pro někoho jiného jej nedostanete. Pokud nebude váš známý půjčku splácet a vy to nezjistíte, dostanete se vy do registru dlužníků a budete muset čelit následkům. A ne jen že budete zadlužení, také se vám možná rozpadnou rodinné vztahy.

Jak postupovat, pokud se přece jen rozhodnete půjčku pro někoho jiného vzít:

  • Zjistěte si důvody, proč si daná osoba nemůže vzít úvěr sama na sebe.
  • Sepište řádnou smlouvu o předání peněz osobě, pro kterou jsou prostředky z úvěru určeny.
  • V případě nesplácení celý případ řešte prostřednictvím občanskoprávního soudu.
  • Vynuťte si rozhodnutí o vrácení převzatých peněz třeba i v exekučním řízení.
  • Komunikujte s věřitelem, vysvětlete mu situaci a společně hledejte řešení, například v podobě splátkového kalendáře.
  • Jednejte s příjemcem peněz z půjčky, který může přistoupit k půjčce jako spoludlužník nebo si celý úvěr převést na sebe.