ČS půjčila více peněz, KB zase vydělala na intervencích. Obě banky ale získaly méně z poplatků

České spořitelně klesl za tři čtvrtletí čistý zisk meziročně o 1,8 procenta na 11,7 miliardy korun. Podle banky za meziročním poklesem zisku stojí loňský jednorázový výnos z prodeje akcií Visa. Bez tohoto vlivu by se meziroční čistý zisk naopak zvýšil o 8,7 procenta. Komerční bance za tři čtvrtletí čistý zisk meziročně vzrostl, a to o 5,5 procenta na 11,2 miliardy korun. Obě banky však již vydělávají méně na bankovních poplatcích, než tomu bylo dříve.

Česká spořitelna (ČS) a Komerční banka (KB) mají na českém trhu dohromady většinový podíl.  A protože se daří ekonomice, daří se výborně i finančním domům. „Růst poskytnutých hypotečních, spotřebitelských i firemních úvěrů dokazuje, že se českým domácnostem i firmám daří. Jejich dobrou kondici potvrzuje také klesající podíl špatných úvěrů,“ potvrdil předseda představenstva České spořitelny Tomáš Salomon.

V případě obou bank ovšem klesají výnosy, které mají z dříve tolik kritizovaných vysokých bankovních poplatků. České spořitelně výnos z poplatků a provizí meziročně klesl o 3,7 procenta. Komerční bance se výnosy z poplatků snížily o 5,9 procenta

„To je všeobecný trend. Na druhé straně, každá finanční společnost žije z různých poplatků. Jsou to  transakční poplatky, úrokové provize, úrokové marže, jako jsou třeba marže za zajištění kurzu, a to dohromady tvoří nějaký zisk. Je tady ale třeba vidět dlouhodobě klesající trend jak bankovních poplatků, tak  úrokových marží,“ konstatuje šéfredaktor Měšec.cz Dalibor Chvátal.

Chvátal: Banky získávají méně z poplatků (zdroj: ČT24)

Provozní zisk spořitelny klesl od začátku roku o 6,3 procenta na 14,26 miliardy korun. Bance také vzrostly náklady o 1,5 procenta, mimo jiné kvůli zvyšování mezd.

Spořitelna zaznamenala výrazný růst klientských úvěrů. Za poslední rok se jejich hrubý objem bez reverzních repo operací zvýšil o 9,1 procenta. Nově poskytnuté hypotéky fyzickým osobám za prvních devět měsíců letošního roku meziročně vzrostly o 12 procent na 45,3 miliardy korun. 

Dynamika růstu úvěru je u spořitelny podobně jako u jiných bank velmi vysoká, což je důsledek silného ekonomického rozmachu, řekl analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. Je podle něj velmi pravděpodobné, že i v nejbližších měsících bude tento trend pokračovat. Domácnosti se budou snažit zajistit hypotéku ještě na poslední chvíli před zvedáním úrokových sazeb, podotkl.

Mateřské Erste zisk klesl

Zatímco výnos z poplatků a provizí České spořitelně meziročně klesl o zmíněná 3,7 procenta, výnos z obchodních operací se spořitelně dařilo v prvních třech čtvrtletích navýšit o 9,2 procenta.

Pokles čistého úrokového výnosu je podle Tomčiaka vzhledem k vývoji úrokových sazeb logický a není to neočekávaná situace. V příštím roce by už čistý úrokový výnos měl opět stoupat, dodal.

Česká spořitelna je největší banka v ČR podle počtu klientů, kterých má 4,7 milionu. Hlavním akcionářem spořitelny je rakouská Erste Group. Ta ohlásila, že jí za tři čtvrtletí klesl čistý zisk o 16,2 procenta na 987,6 milionu eur (25,4 miliardy korun).

obrázek
Zdroj: ČT24

Za čistým ziskem KB stojí nízké náklady na riziko

Za čistým ziskem, který KB za tři čtvrtletí vrostl na 11,2 miliardy korun, stojí podle banky nízké náklady na riziko. „Výsledek prvních tří čtvrtletí je ovlivněn neobvyklou situací na českém bankovním trhu, kde přetrvávají důsledky měnových intervencí,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel Komerční banky Jan Juchelka. Letošní výsledek vylepšila mimořádně vysoká poptávka klientů po zajištění měnových rizik před tím a krátce poté, co Česká národní banka ukončila 6. dubna kurzový závazek, uvedla banka.

Bez jednorázových příjmů za podíly ve společnosti Visa a ve zpracovateli karetních plateb Cataps v loňském roce a bez vlivu přecenění a prodeje budov centrály v letošním roce dosáhl zisk 10,3 miliardy korun, a byl tak vyšší o 13,1 procenta.

Bance, jejíž akcie se obchodují na pražské burze, vzrostl za tři čtvrtletí meziročně i celkový hrubý objem úvěrů, a to o dvě procenta na 605,1 miliardy korun, růst ale zpomalil. Financování úvěrů občanům na bydlení stouplo o 7,9 procenta a spotřebitelské úvěry vzrostly o 6,4 procenta. Běžné klientské vklady vzrostly oproti předchozímu roku o 9,7 procenta na 777,5 miliardy korun.

Provozní výnosy za letošních devět měsíců klesly o 3,6 procenta na 23,1 miliardy korun. Výsledek výrazně ovlivnil loňský příjem za podíl KB ve společnosti Visa. Bez tohoto jednorázového vlivu by výnosy vzrostly meziročně o půl procenta. „K tomuto nárůstu přispěl čistý zisk z finančních operací, zatímco čisté úrokové výnosy a čisté poplatky a provize poklesly,“ uvedla banka.

Komerční banka
Zdroj: isifa/Euro/Pinkas Martin

Celková aktiva Skupiny KB ke konci září vzrostla o 14,9 procenta na 1,06 bilionu korun. Počet klientů Komerční banky stoupl meziročně o 7000 na 1,657 milionu.

Hlavním majitelem banky je francouzská Société Générale s podílem 60,4 procenta. Té klesl ve 3. čtvrtletí čistý zisk o 15 procent na 932 milionů eur (24 miliard korun). Banka ve výsledkové zprávě uvedla, že kvůli sporům s úřady v USA zvýšila objem rezerv na spory o 300 milionů eur. Čisté příjmy z bankovních operací klesly o 0,9 procenta na 5,96 miliardy eur.

Vydáno pod