Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vyzkoušeli jsme těsnící tmely od firmy HAPPY END, zabrání i úniku nebezpečných látek z cisteren

Do repertoáru hasičů patří i zásahy při únicích nebezpečných látek, například chemikálií z proražených cisteren, sudů nebo potrubí. Problémy ale může působit i obyčejná voda, která nezadržitelně protéká do obydlí.

Většinou jde při prvotním zásahu o rychlé nalezení poškozeného místa a jeho utěsnění. Právě k tomu slouží těsnicí tmelové materiály, které jsme společně s hasiči otestovali při pražském Memoriálu JUDr. Františka Kohouta. Některé ze soutěžních týmů si práci s tmely aktivně vyzkoušely.

Přečtěte siMemoriál JUDr. Františka Kohouta ve vyprošťování vyhráli v roce 2017 pražští hasiči ze směny C

Zkoušené tmelové materiály vydrží přibližně 48 hodin. Dva dny poskytnou dostatečně dlouhou dobu na nalezení trvalého řešení, kterým může být výměna potrubí či přečerpání nebezpečných kapalin jinam.

Tmely dobře přilnou k většině (i znečištěných) povrchů a udrží tlak, který vyvíjí až 2,4 metru vodního sloupce. Jsou odolné vůči působení většiny chemikálií a po použití je lze jednoduše zlikvidovat uložením na skládku.

Hasiči při zásahu mohou využít hotový tmel – ten lze okamžitě nanést. Lze použít až do teploty –15 °C, problémem tak nejsou ani úniky v zimním období.

Další možností jsou suché granule. Ty se na místě smíchají s vodou a pak vytvoří tmelící pastu. Zde je výhodou neomezená životnost.

Pokud hrozí únik kapalin do kanalizace, lze použít těsnicí desky. Ty lze jakkoliv tvarovat a přizpůsobit rozměru kanálu, jak si hasiči mohli během pražské akce vyzkoušet.

Pro rychlou opravu potrubí je možné použít i tlakovou bandáž. Gumový pružný pás se suchým zipem na konci zajistí dostatečný čas na přípravu kvalitní trvalé opravy.

Firma HAPPY END má v nabídce také epoxidovaný dvousložkový tmel, který je určen pro trvalé opravy prasklin a otvorů. Je velmi odolný, po vytvrzení nevede elektrický proud a lze jej brousit, vrtat či natírat.

V tubě jsou již smíchány obě složky, takže je možné jej aplikovat přímo. Je vhodný pro opravy zařízení z kovů, keramiky, dřeva, skla, betonu a plastu.

Celou nabídku najdete na e-shopu www.happyend.cz nebo v katalogu, který Vám firma zašle na Vaší adresu, pokud si napíšete na e-mail happyend@happyend.cz nebo zavoláte na bezplatnou zelenou linku 800 156 944.

Sdílet