Dalík podal dovolání. Pondělní nástup do vězení to ale neodloží

Advokáti Marka Dalíka  podali dovolání k Nejvyššímu soudu, kterým se snaží zvrátit pětiletý trest vězení nad někdejším zákulisním hráčem číslo 1 z éry Mirka Topolánka . Dalík má do pondělí nastoupit do věznice kvůli vládnímu kontraktu na obrněnce Pandur. Justiční bitva o případ tak nekončí, dovolání ale nemá na nástup trestu žádný vliv.

“Mohu potvrdit, že jsme tento týden odeslali text dovolání. Jeho detaily ale bez souhlasu s klientem nemůžeme zveřejňovat,” uvedl jeden z Dalíkových advokátů Tomáš Gřivna.

Dalík už byl jednou za Pandury odsouzený, a to ke čtyřletému trestu kvůli údajné korupci. Před rokem tak poprvé nastoupil do vězení. Nejvyšší soud ale rozsudek letos zrušil, Dalík byl propuštěn. Soud ho ale znovu odsoudil a ještě mu navrch přidal jeden rok, změnil totiž právní kvalifikaci toho, zač byl lobbista souzen. Z korupce se stal pokus o podvod.

K tomuto tématu:

» Dalík promluvil: Jaké aktivity skrývá prezidentův rádce Nejedlý?
» Dalíkovo svědectví vyvolalo rozruch na Slovensku. Kvůli Ficovi
» Protikorupční policie začala znovu zkoumat aféru Pandur, zajímá ji Dalíkovo svědectví pro Neovlivní.cz
» Smlouva k Pandurům: půl miliardy pro firmu blízkou ČSSD
» Dalíkovi právníci podali dovolání k Nejvyššímu soudu

Právě to, že soudy nejsou schopny se shodnout, co vlastně někdejší pravá ruka Mirka Topolánka provedla, zvyšuje Dalíkovy šanci u Nejvyššího soudu. Jde o to, jestli si během zakázky na transportéry řekl o úplatek, aby byl kontrakt hladce prodloužen. Nebo jestli blufoval, sliboval zbrojařům něco, co nedokázal zařídit a tak šlo o podvod. A hlavně, u soudu nezazněl nezpochybnitelný důkaz, že částku půl miliardy, o kterou se hraje, skutečně vyslovil Marek Dalík a že šlo o úplatek.

Sám  lobbista od počátku vinu odmítal. Loni v létě pak poskytl jediný rozhovor magazínu Neovlivní.cz, v němž poprvé popsal svoji verzi případu. Tvrdil, že částka půl miliardy skutečně na schůzce se zbrojaři v restauraci u Malířů padla, vyslovil ji ale slovenský podnikatel a přítel premiéra Fica Miroslav Výboh. A nešlo o úplatek, ale o převzetí provizní smlouvy se zbrojařskou firmou  Steyr, kterou do té doby měla firma Pavla Musely blízká sociální demokracii.

“Opravdu se to nestalo, já jsem opravdu nikomu neřekl, že chci peníze. A už vůbec ne pro sebe. Prostě jsem to neřekl, nevyslovil. Takže jsem nelhal. To, že to měl být kontrakt pro Výboha, to jsem do teď neřekl, to je pravda. V tom jsem neříkal celou pravdu. Ale to mi od začátku tvrdili všichni: Barták, Výboh, že to nemůžeme říct. A já jsem jim uvěřil. Byla to moje chyba,” prohlásil v rozhovoru.

Se stejným vysvětlením se snažil přesvědčit i vrchní soud, ten ale jeho nové verzi neuvěřil. A jak je výše popsáno, ještě mu zpřísnil trest.

Nikdo z aktérů příběhu, které redakce oslovila, Dalíkovu verzi nepotvrdil. Naposledy to byl Martin Nejedlý, prezidentův poradce. Právě on seznámil Dalíka s Miroslavem Výbohem. “Ale u žádné schůzky ohledně Pandurů jsem nebyl. Takže k tomu nemohu nic říct,” prohlásil v rozhovoru pro tištěný magazín Neovlivní.cz.