Inventura: Kdo platí kampaně prezidentským kandidátům

Už příští týden vyprší termín pro podání přihlášek kandidátů o post hlavy státu. Prezidentská kampaň jednotlivých uchazečů je ale v plném proudu. Kdo jim kampaně financuje? Kdo si všechno platí sám a komu přispíváme na kampaň my všichni? Projděte si přehled finanční situace mužů, kteří se chtějí stát hlavou státu.

Jiří Drahoš – Bývalý šéf Akademie věd je optikou sponzorů (a také sázkových kanceláří) jednoznačný favorit. Na jeho transparentním účtu bylo k začátku listopadu  8 540 994 korun. Hned po oznámení kampaně letos zjara na jeho účtu přibyl milion korun. Mezi prvními sponzory byli Martin Wichterle, potomek slavného vynálezce kontaktních čoček Otto Wichterleho. Libor Winkler, motor skupiny RSJ a významný tuzemský mecenáš. A nadace bpd partners, za níž stojí podnikatel a syn exministra obrany Jan Dobrovský. Všichni poslali po půl milionu korun. Osm set tisíc pak Drahošovi poslala firma Miroslava Motejlka, který provozuje placený web zaměřený na zprávy z byznysu.

Další statisícové částky přibyly na konto v posledních týdnech. Po půl milionu poslali vlastník společnosti Mall.cz Jakub Havrlant a Tomáš Krsek, spolumajitel Škody Transportation. Dva miliony věnoval Drahošovi zakladatel Jablotronu a mecenáš Dalibor Dědek.

Michal Horáček – Kampaň si platí výhradně sám. Zřídil si sice také transparentní účet s číslem 279506331/0300, ale přispívat na něj může jen sám Horáček, který největší peníze vydělal na prodeji sázkařské společnosti Fortuna. Kvůli kampani založil spolek s názvem Máme na víc. “Tento spolek jako právnická osoba slouží k zajištění celé kampaně a jediným zdrojem jeho příjmů jsou příspěvky Michala Horáčka,” stojí na webových stránkách Michala Horáčka.

Podle posledního zveřejněného výpisu z účtu, který se váže k 1. listopadu, bylo na kontě spolku lehce přes dva miliony korun.

Transparentní účet Miloše Zemana

Miloš Zeman – Současná hlava státu, která chce mandát obhájit, tvrdí, že žádnou kampaň nemá. Tomuto výroku také Zemanův tým dlouho přizpůsoboval informování o penězích spojených s jeho další kandidaturou. Žádná kampaň, žádné peníze.

Od září má nakonec i Miloš Zeman povinný transparentní účet, je na něm nyní 421 tisíc korun. Kralují mezi nimi haléřové částky, kterými lidé účet zahltili, často s hanlivými vzkazy pro Zemana. Podstatná část aktivit, které lze označit za kampaň a ostatní kandidáti si je musí platit, jde přitom v případě Miloše Zemana na vrub “eráru”. Platí je prezidentská kancelář nebo třeba kraje, které přispívají na Zemanovy cesty po regionech.

Krajské samosprávy stály Zemanovy návštěvy od jeho zvolení v roce 2013 zhruba sedmnáct milionů korun. Další výdaje mají s prezidentovými cestami města a obce, kteří zajišťují tribuny a ozvučení. Úřad pro dohled nad financováním politiků ale jasně řekl, že tyto návštěvy by měl Zeman zahrnout do kampaně. Některé kraje se už také začaly bouřit a odmítají prezidentovi jeho cesty hradit.

Marek Hilšer – lékař Marek Hilšer kampaň platí z drobnějších darů sponzorů a z vlastní kapsy, údaje jsou zveřejněny na transparentním účtu u Fio banky. K prvnímu listopadovému měl Hilšer na účtu 245 tisíc korun.

“Marek Hilšer je občanským kandidátem, kampaň mu platí občané, kteří se rozhodnout jej podpořit,” píše na svých stránkách. Peníze mu podle zveřejněných údajů zatím posílají jen menší dárci, jediný větší sponzor věnoval 50 tisíc a byl jím mecenáš Dalibor Dědek.

Vratislav Kulhánek – někdejší šéf mladoboleslavské škodovky a kandidát Sehnalovy obnovené ODA měl k 1. listopadu na účtu u Fio Banky 61 tisíc korun. Během října se mu přitom na kontě objevil milion a půl, které mu na třikrát poslal podnikatel Pavel Sehnal. Sehnalova ODA se ve volbách neúspěšně pokusila dostat do Sněmovny, nyní v podstatě kompletně financuje Kulhánkovu kandidaturu.

Jiří Hynek  – zbrojař s podporou Realistů aktuálně bojuje o Hrad se 165 tisíci korunami na kontě. Kampaň mu pomáhají financovat Realisté Jiřího Robejška, kteří ve volbách do Sněmovny propadli. Na transparentním účtu má Hynek především malé dary do dvaceti tisíc korun. Prezidenta Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu podpořilo 22 poslanců z pěti stran. Jde především o drobnější dary, maximálně jde o dvacet tisíc korun.

Pavel Fischer – bývalý spolupracovník Václava Havla a ředitel agentury STEM má na kontě nyní 264 tisíc korun převážně od drobných dárců. Největší obnos – 30 tisíc – věnoval jeho kolega z agentury STEM Jan Hartl. Fischer kandiduje na Hrad s podporou senátoru.