Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Mateřská skupina NWR se odvolala proti reorganizačnímu plánu OKD

Ekonomika

  13:25
OSTRAVA - Proti schválení reorganizačního plánu OKD se odvolala mateřská společnost NWR Holdings, jež jako jediná hlasovala proti i na schůzi věřitelů, která plán schválila. Vyplývá to z informací zveřejněných v Insolvenčním rejstříku.

Důl Darkov z portfolia černouhelné OKD. foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Odvolání proti plánu už podala Citibank, jejíž více než desetimiliardové pohledávky insolvenční správce Lee Louda neuznal. O odvolání bude rozhodovat Vrchní soud v Olomouci.

Exministr Urban řekl soudu, že o ceně prodeje OKD nejednal

NWR ve svém odvolání mimo jiné uvedla, že reorganizační plán je v rozporu s právními předpisy Evropské unie ohledně poskytování veřejné podpory i s insolvenčním zákonem, když se soud nezabýval vyjádřením společnosti Alcentra. Podle NWR insolvenční soud nesprávně posoudil, že reorganizační plán nesleduje nepoctivý záměr a že je reorganizační plán pro všechny věřitele výhodnější než konkurz.

Podle reorganizačního plánu mají být doly a provozní majetek firmy vloženy do nově založené společnosti OKD Nástupnická, v níž 100 procent akcií získá za zhruba 80 milionů korun státní podnik Prisko. V původní OKD zůstanou jen pohledávky za bývalými majiteli.

Na prodej OKD Prisku si u Evropské komise stěžuje americká firma Alcentra ze skupiny BNY Mellon, která sama měla zájem o koupi akcií, ale byla z nabídky vyloučena. Uvedla, že za OKD nabízela 540 milionů korun.

Věřitelé reorganizační plán schválili v srpnu a soud tento měsíc. Samosoudce Petr Kula ve svém usnesení uvedl, že reorganizační plán splňuje všechny požadované podmínky. Společnost Alcentra podle něj nebyla poškozena ani znevýhodněna. Soudce uvedl, že její nabídku soud považuje za nedůvěryhodnou a spekulativní, neboť postrádá ekonomický smysl.

EMH má stále zájem o těžbu lithia. Chce dostát závazkům z memoranda s vládou

Pohledávky vůči OKD přihlásilo u soudu přes 550 věřitelů, kteří dohromady chtěli od firmy více než 23 miliard korun. Pohledávky za více než 17 miliard korun však insolvenční správce popřel.

V OKD se dál těží uhlí. Nyní tam i s dodavatelskými firmami pracuje zhruba 9500 lidí. Dokud plán nenabude účinnosti, nemůže firma začít dělat jednotlivá připravovaná opatření, například plánované zavírání dalších dolů. Letos OKD ukončilo těžbu v Dole Paskov, v roce 2018 by podle reorganizačního plánu měla těžba skončit v dolech Darkov a Lazy.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!