Babišova vláda: Se Zemanovými ministry Tomanem a Pecinou?

Andreji Babišovi se nedaří sestavit koaliční vládu, jeho nový plán proto počítá s menšinovou vládou ANO doplněnou o odborníky. Jde o lidi, kteří se těší důvěře prezidenta Miloše Zemana. Podle informací Neovlivní.cz se počítá například s exministry Miroslavem Tomanen a Martinem Pecinou. Fakticky by tak vznikl Babišův a Zemanův kabinet. Otázka jeho podpory ve Sněmovně je přitom podle plánu v tuto chvíli vedlejší.

Vláda s premiérem Andrejem Babiše, několika ministry za ANO doplněnými odborníky. Taková je nejnovější varianta, s níž počítá vítěz voleb Babiš. Zmiňované odborníky má podle informací Neovlivní.cz předjednané s Hradem.

Podle plánu by tak ve vládě měli zasednout lidé jako Miroslav Toman či Martin Pecina. Oba již seděli v úřednické vládě Jiřího Rusnoka, která v roce 2013 dočasně nahradila Nečasův kabinet. A oba se těší důvěře Miloše Zemana. Za jeho stranu SPOZ dokonce v minulých volbách oba kandidovali.

To, že ve hře je menšinová vláda dnes potvrdil sám Babiš poté, co všechny demokratické strany účast v jeho kabinetu odmítly.

“Pokud jsme byli všude odmítnuti, tak zkusíme menšinovou vládu,” citoval Babiše server iDNES.cz. “A přijdeme s programem, který částečně i plní program všech stran.”

Otázku důvěry takové vlády ve Sněmovně zatím lídr hnutí ANO neřešil. Není přitom vůbec jasné, že by ji dostal. Pro tento případ je ale Hrad podle zjištění Neovlivní.cz připraven nechat kabinet vládnout bez důvěry tak dlouho, jak to půjde.

Lídr hnutí ANO ani Hrad totiž příliš nespoléhají na SPD Tomia Okamury, který je příliš neřiditelný. Okamura nyní tvrdí, že menšinovou vládu nepodpoří.