KOMODITY: O čem mluvíme v KETu?

Jednou z komodit, které jsem se věnoval v rámci posledního vydání Komoditních edukativních tipů bylo kakao. Kakao je mezi obchodníky velice populární komodita, a to i proto, že dokáže být velice hbité a tím pádem také může spekulanta odměnit zajímavou částkou. Proč nás, mimo jiné, zajímalo právě kakao?

Vraťme se na úplný začátek. Asi před rokem se kakao nacházelo v silném rostoucím trendu, který už ale začínal slábnout a ve svém edukativním videu jsem tehdy předpovídal jeho silný pokles až někam ke kulaté dvoutisícové hranici. Následný propad cen kakaa byl posílen mimo jiné také brexitem a cena komodity dokonce prorazila ve videu zmíněnou hranici a ukotvila se pod zmíněnou úrovní.

Na počátku léta jsem vyjádřil ve facebookové skupině „Komodity a spready“ názor, že by mohl být pokles cen kakaa pozvolna u konce a není vyloučeno, že se jeho cena stabilizuje a možná i vyrazí výše. Důvodem pro tuto myšlenku byl následující obrázek.

Pod cenovým grafem přibyla křivka mapující čisté pozice skupiny large traders, tedy vesměs komoditních a hedgových fondů. Na grafu je vidět, že pokles cen kakaa byl vyživován nárůstem krátkých pozic této skupiny obchodníků. Nicméně na přelomu jara a léta se další pokles čistých pozic již nesetkal s reakcí ze strany ceny a kakao začalo naopak opatrně růst. Takové divergence se na konci trendů vyskytují poměrně často a dávají tak chamtivcům jasnou zprávu o tom, že teď je již potřeba být opatrným. Prodeje large traders narazily na opravdu silné kupce.

Aktuální situace je asi taková:

Propad cen skutečně skončil. Ceny v posledních týdnech souvisle rostou a ukazují na sílu trhu. Spodní křivka ovšem ukazuje, že Commercials, tedy samotní pěstitelé a zpracovatelé kakaa, jsou na současných cenách extrémními prodejci. Graf také dává najevo, že kdykoli k podobné situaci došlo, ceny komodity skutečně začaly klesat. Někdy více a někdy méně, ale bylo tomu tak.

Když k tomu přidáme, že kakao je podle mého hodnotového indikátoru nadhodnocené, máme zřejmě namíchán zajímavý medvědí koktejl věštící možný pokles cen. K tomu přispívá také tradiční sezónnost a možný konec růstu naznačuje také intermarket 4CAST

 

Důvodů pro vstup do obchodu je tedy dostatek. Vstupem by mohlo být třeba klasické prolomení trendové čáry, na denním cenovém grafu.

Je ovšem třeba si dát pozor na to, aby se jednalo o platné prolomení. Říkáte, že to vypadá všechno jasně? No možná ano, ale přesto spekulaci na pokles ceny kakaa v rámci Komoditních edukativních tipů neuvádím v rubrice „HOT TIPs“ ale pouze mezi obchody, které možná stojí za pozornost. Mám k tomu svoje důvody, ale to je již nad rámec jednoho článku.

 

 

Chcete mi „koukat přes rameno“ a vidět, kde a jaké si připravuji obchody?

Vydávám Komoditní edukativní tipy, kde rozebírám trhy a hledám příležitosti, které zobchoduji na mém účtu.

_____________________________

Jste nováček? Stáhněte si zdarma Komoditní manuál!

komodity manual

Komoditní manuál zdarma

——————————-

Chcete začít obchodovat? Ukážu vám moje kompletní know-how, krok za krokem:

komodity basic

Vstupte do mého komoditního kurzu!

———————

Jak jsem se dostal k obchodování komodit? Moje  „Cesta k tradingu“ je k dispozici v elektronické podobě.

Václav Pech
Jako vysokoškolský pedagog jsem získal Ph.D. v oboru teorie řízení a krizového managementu. Na trzích se s vlastními penězi, či jako správce, pohybuji více než deset let. Většinu tohoto času také profesně. Studoval u mnoha profesionálů, mimo jiných i u Larryho Williamse, který patří dnes mezi tradingové legendy. Investice a burza jsou mým koníčkem i profesí - Jsem také investičním analytikem společnosti Broker Trust.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.