Trest za manipulaci s úrokovou sazbou. Deutsche Bank zaplatí v USA téměř pět miliard korun

Největší německá banka Deutsche Bank zaplatí 220 milionů dolarů (4,8 miliardy korun), aby urovnala obvinění amerických regulátorů, že prostřednictvím manipulací s úrokovou sazbou LIBOR a dalšími referenčními úrokovými sazbami poškodila vládní a neziskové organizace ve Spojených státech.

Deutsche Bank se na urovnání dohodla se 45 americkými státy. Mluvčí Deutsche Bank upozornil, že dohoda řeší poslední regulační vyšetřování banky kvůli sazbě LIBOR v USA.

Londýnská mezibankovní nabízená sazba (LIBOR) je globálně využívanou sazbou, od níž se odvozují úroky pro značné množství soukromých i veřejných transakcí. O dohodě ve středu informoval generální prokurátor státu New York Eric Schneiderman.

Nebudeme tolerovat podvodné, manipulativní či spiklenecké aktivity podrývající důvěru v naše finanční trhy.
Eric Schneiderman
generální prokurátor státu New York

Deutsche Bank se již v roce 2015 dohodla, že úřadům ve Spojených státech a Británii za urovnání obvinění z manipulace s klíčovými úrokovými sazbami zaplatí 2,5 miliardy dolarů.

Deutsche Bank se v posledních letech potýkala s vysokými náklady na řešení právních sporů. Podle údajů agentury Reuters z letošního června tyto náklady od roku 2009 překročily 15 miliard eur (zhruba 384 miliard Kč). Koncem loňského roku se banka například dohodla s americkým ministerstvem spravedlnosti, že zaplatí 7,2 miliardy dolarů kvůli praktikám při prodeji hypotečních cenných papírů před finanční krizí z let 2007 až 2009.  

Vydáno pod