Na letech do USA začínají přísnější kontroly. Cestující budou procházet pohovory

Od čtvrtka začne několik leteckých společností včetně francouzské Air France a německé Lufthansy s přísnějšími kontrolami na letech do Spojených států, další společnosti se připojí postupně. Informovala o tom agentura AP. Podle amerického Úřadu pro bezpečnost v dopravě (TSA) budou muset důkladnějšími prověrkami projít všichni pasažéři mířící do USA, a to včetně Američanů.

„Bezpečnostní opatření se bude týkat všech osob, mezinárodních cestujících i občanů USA, kteří cestují do Spojených států,“ řekla mluvčí TSA Lisa Farbsteinová. Součástí nové procedury jsou bezpečnostní pohovory, které provedou zaměstnanci aerolinek.

Kontroly budou prováděny na posledním letišti, ze kterého pasažér do USA odletí. Pokud tedy do USA letí s přestupem, kontroly podstoupí při přestupu. „Nová opatření ovlivní všechny lety z letišť, která slouží jako poslední přestupový uzel při letu do Spojených států,“ vysvětlila Farbsteinová.

Reuters uvedl, že do USA denně z 280 letišť ve 105 zemích létá na 2000 komerčních spojů, na jejichž palubách je 325 tisíc cestujících.

AP poznamenala, že opatření přichází poté, co administrativa prezidenta Donalda Trumpa uvažovala o zákazu notebooků na palubě letadel. Toto omezení nakonec USA z důvodu teroristické hrozby přechodně vyhlásily pro několik leteckých společností především na Blízkém východě.

Jako první s bezpečnostními pohovory začnou již od čtvrtka aerolinky Air France, Cathay Pacific, EgyptAir, Emirates a Lufthansa. Společnost Royal Jordanian sdělila, že se chystá připojit v polovině ledna. Air France začne provádět pohovory nejdříve na pařížském letišti Orly a o týden později, 2. listopadu, opatření rozšíří i na další pařížské letiště Charlese de Gaulla.

Francouzská letecká společnost také sdělila, že nová bezpečnostní kontrola bude mít podobu dotazníku. Emirates v prohlášení hovoří o předběžných bezpečnostních pohovorech na přepážkách, na které pak navážou již nyní zavedené kontrolní opatření u nástupní brány do letadla. EgyptAir uvedl, že vedle pohovorů budou součástí opatření také důkladnější prohlídky zavazadel i cestujících. Lufthansa pak k současným kontrolám elektronických přístrojů chce přidat pohovory.