Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nový dopravní automobil pro hasiče ve Starém Plzenci dodala firma THT Polička

Město Starý Plzenec pořídilo pro svou jednotku sboru dobrovolných hasičů nový dopravní automobil Iveco Daily.

Stařičká Avia již dosluhovala a tak bylo přistoupeno k řešení adekvátní náhrady jiným vozidlem, do kterého by se všechno potřebné vybavení přemístilo. Zvláště šlo o technické prostředky na čerpání vody, neboť město často postihují povodně. V úvahu připadala jen hmotnostní kategorie do 7 tun.

Vozidlo bylo pořízeno výhradně z rozpočtu obce, neboť na zmíněnou váhovou kategorii se nepodařilo sehnat žádnou dotaci.

Automobil včetně nástavby dodala firma THT Polička v poměrně krátké době, neboť šasi a kabina byla již jednou připravována pro jiného zákazníka, který ji neodebral. Nástavba byla vyrobena dle potřeby uložení požárního vybavení.

Iveco Daily

Iveco Daily je poháněno vznětovým čtyřválcem o výkonu 125 kW skrze manuálně řazenou šestistupňovou převodovkou. Automobil je šestimístný, všechny sedačky jsou uspořádány ve směru jízdy. Kabina osádky je vybavena nezávislým topením na chodu motoru. V prostoru nástupu řidiče je zásuvka pro dobíjení akumulátorů.

Vozidlo je vybaveno analogovou radiostanicí Motorola GM 360, dále zvláštním výstražným zařízením pro vozidla s právem přednosti v jízdě modré barvy a dvojicí přídavných světel na masce. Celková délka vozidla je 6,59 m, šíře 2,2 m a výška 2,74 m. Rozvor vozidla je 3,75 m.

Nástavba je pochozí, byla vyrobena z lehkých hliníkových profilů včetně polic a výklopných plat za použití technologie lepení. Rozdělena je do dvou bočních skříní s roletami a zadní pátou s výklopnými dveřmi.

Vnitřek nástavby a okolní prostor je osvětlen LED světly. Oranžově blikající světla na zadní stěně nástavby jsou rovněž v provedení LED a jsou sdružena do jednoho celku. Dopravní automobil je vybaven elektrocentrálou o výkonu 6,5 kW za účelem pohonu čerpadla o výtlaku až 37 metrů.

V jedné z bočních skříní jsou umístěny kanálové ucpávky a sada zvedacích vaků. Na horní nástavbě je umístěn čtyřdílný nastavovací žebřík a bedna na požární příslušenství.

Vozidlo bylo slavnostně předáno 18. října 2017 na náměstí před budovou radnice ve Starém Plzenci za přítomnosti krajského ředitele brig. gen. Ing. Františka Pavlase, ředitele územního odboru Plzeň plk. Pavla Musila, zástupců města – starostky Bc. Vlasty Dolákové a místostarosty Bc. Václava Vajshajtla, některých zástupců okolních sborů a spolků, včetně většiny výjezdové jednotky.

Slavnostní pokřtění bylo symbolickou tečkou za oficiálním zařazením vozidla do systému IZS a předání do užívání výjezdové jednotce.

Luboš Lenc
Foto: Luděk Blovský a Jiří Vlach
Sdílet