Další problém ČSSD: Spolu s voliči přišla i o peníze

Kdysi nejsilnější vládní strana musí řešit vážný problém. Sociální demokracie spolu s hlasy voličů přišla ve volbách také o desítky milionů korun. Pro zadluženou partaj je to výrazná komplikace. V Lidovém domě se už nyní mluví o tom, že bude nutné škrtat výdaje na provoz.

Oproti minulým volbám poklesl ČSSD  výnos z hlasů téměř o dvě třetiny. Ze 101,7 milionu v minulých volbách to je 36,8 milionu za ty letošní.

Psali jsme:

Lidový dům na nových mapách společnosti Seznam.cz, která představila svou novinku - mapy ČR ve 3D.

Lidový dům na Mapy.cz

» Dokument, o kterém nechtějí mluvit: 5 stran drastických škrtů u sociálních demokratů
» Propustit, zastavit, ukončit. Máme interní plán, jak bude ČSSD šetřit
» ČSSD se chystá splatit stamiliony, prší na ni exekuce za Altnerem
» ČSSD prohrála stamiliony ve sporu o Lidový dům

Pro ekonomického ředitele ČSSD Martina Starce ta zpráva přichází v nejméně vhodnou dobu. Strana je totiž zadlužená. Z výroční zprávy vyplývá, že loni hospodařila se ztrátou 180,2 milionu korun. Výnosy pak podle zprávy dosáhly 190 milionů a náklady 370 milionů korun.

Letos musela ČSSD investovat do předvolební kampaně, kterou navíc zhruba v půlce významně překopala kvůli personálním změnám lídrů a tím i jejich týmů. Bohuslava Sobotku v pozici lídra vystřídal Lubomír Zaorálek.

Sociální demokraty navíc táhne finančně ke dnu spor s dědici právníka Zdeňka Altnera. Právník kdysi pomohl ČSSD vysoudit Lidový dům , následně se ale obě strany začaly dohadovat o zaplacenou provizi. Soud nakonec loni konstatoval, že ČSSD má Altnerovi zaplatit 337 milionů korun.

Jenže právník mezitím zemřel, peníze tak musí ČSSD vyplatit jeho dědicům a vzala si na to bankovní úvěr.

Fio banka ČSSD poskytla plnou výši sumy pro Altnerovy příbuzné oproti zástavě několika partajních nemovitostí. Definitivní verdikt, zda bude muset ČSSD platit celou částku, zatím nepadl.

Už kvůli prohranému soudu s Altnerem přitom musela strana drasticky šetřit, propouštět a zastavovat majetek. Teď je na řadě druhé kolo úspor. A z čísel je zjevné, že budou ještě drastičtější.

Zdroje z Lidového domu připouštějí, že se bude muset změnit i organizační struktura partaje, především v regionech.