Hlavní obsah

V Česku letos vznikne i zanikne rekordní počet firem

Novinky, tov

Počet nově založených obchodních společností v letošním roce poprvé v historii ČR přesáhne číslo 30 tisíc. Počet zaniklých obchodních společností bude také rekordní a pravděpodobně poprvé v historii překoná hranici 10 tisíc firem. V pondělí o tom ve své analýze informovala společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

Foto: David Ryneš, Novinky

Počet nově vzniklých firem v ČR

Článek

V Česku letos přibude přibližně 20 tisíc nových společností.

„Počet nově vzniklých i zaniklých společností se pohybuje na rekordních úrovních již od začátku letošního roku. Jsme také velmi blízko hranici půl miliónu existujících obchodních společností, překoná se v průběhu 1. čtvrtletí příštího roku,“ řekl analytik CRIF Ondřej Pirohanič.

Počet podnikatelských oprávnění pro fyzické osoby se podle analýzy pouze mírně zvýší na 2,07 miliónu. Za celý rok 2017 začne podnikat přibližně 60 tisíc fyzických osob a 50 tisíc své podnikání ukončí.

Očekáváme, že letos začne podnikat přibližně 60 tisíc fyzických osob a okolo 50 tisíc jich své podnikání naopak ukončí.
Ondřej Pirohanič, analytik CRIF

V současnosti v České republice existuje přes 490 tisíc obchodních společností. Z nich je ale zhruba 150 tisíc tzv. „spících firem”, které nejsou skutečně aktivní. Od roku 1990 vzniklo na území České republiky více než 580 tisíc obchodních společností a zaniklo jich téměř 95 tisíc.

V roce 2017 vznikne podle odhadu analytické společnosti CRIF více než 31 tisíc nových společností a přibližně 10 tisíc jich zanikne. V obou případech jde o nejvyšší počet od roku 1990.

Dosud nejvíce obchodních společností vzniklo v roce 2016 (29 tisíc) a nejméně naopak v roce 2002 (11 tisíc). Stejně tak počet zaniklých společností byl dosud nejvyšší v loňském roce (devět tisíc). Nejvyšší čistý přírůstek obchodních společností byl zaznamenán v roce 1993, kdy v České republice přibylo téměř 25 tisíc firem. Nejméně společností, necelých devět tisíc, naopak přibylo v roce 2002.

Zájem fyzických osob o podnikání stagnuje

Zatímco počet nově vzniklých i zaniklých obchodních společností bude letos rekordně vysoký, počet nových podnikatelských oprávnění pro fyzické osoby bude spíše stagnovat, podobně jako počet ukončených podnikatelských oprávnění fyzických osob.

„Očekáváme, že letos začne podnikat přibližně 60 tisíc fyzických osob a okolo 50 tisíc jich své podnikání naopak ukončí. I když predikce u fyzických osob podnikatelů je o něco složitější, zatím to vypadá, že letos se jejich počet zvýší nejvíce za posledních pět let. Rozdíly proti minulým rokům však nebudou nijak dramatické,“ dodal Pirohanič.

V současnosti má v České republice oprávnění k podnikání 2,07 miliónu fyzických osob. Od roku 1990 začalo podnikat 3,4 miliónu lidí, z čehož 1,35 miliónu své podnikání již ukončilo. Největší čistý přírůstek fyzických osob podnikatelů nastal hned po revoluci. V roce 1990 začalo podnikat přes 300 tisíc fyzických osob, a o rok později dokonce více než 640 tisíc. V průběhu 90. let minulého století přibývalo na území České republiky více než 100 tisíc fyzických osob podnikatelů ročně.

Lidé podnikají na živnostenský list nebo podle zvláštních zákonů například v advokacii či při léčení pacientů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám