Za výpadky volebních webů statistického úřadu stojí hackerský útok

Výpadky volebních webů Českého statistického úřadu v sobotu po ukončení sněmovních voleb způsobil masivní hackerský útok. Úřad to v neděli oznámil v tiskové zprávě.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Drtivé vítězství hnutí ANO, výrazný úspěch v letošních volbách do sněmovny zaznamenali také Piráti a SPD Tomia Okamury

Drtivé vítězství hnutí ANO, výrazný úspěch v letošních volbách do sněmovny zaznamenali také Piráti a SPD Tomia Okamury | Zdroj: Český rozhlas

Podle úřadu útok neovlivnil předávání a zpracování výsledků voleb. Poznatky předají statistici policii a Národnímu úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost.

Web volby.cz i náhradní web volbyhned.cz, na kterých statistici zveřejňovali výsledky, během sčítání hlasů opakovaně vypadávaly. Externí dodavatel podle ČSÚ původně oznámil, že výpadek způsobily technické problémy. Podrobná analýza pak odhalila takzvaný DDoS útok, kdy se hackeři snaží za použití více počítačů cíleně zahltit web vysokým množstvím požadavků najednou.

Je dopočítáno. Babiš drtivě vyhrál, do sněmovny se dostalo rekordních 9 stran

Číst článek

"Výpadky prezentačních serverů, které ČSÚ zaznamenal v sobotu 21. října odpoledne, vznikly na straně externího dodavatele komunikačních služeb," sdělila mluvčí ČSÚ Petra Báčová. "Bylo zjištěno, že v průběhu zpracování došlo k cílenému DDoS útoku na infrastrukturu společnosti O2 používanou pro zajištění voleb," doplnila mluvčí.

Poté byla podle ní přijata opatření, která útoky zastavila a zajistila obnovení všech služeb. "Útok žádným způsobem neovlivnil infrastrukturu používanou pro přenos výsledků voleb z přebíracích míst do centrály ČSÚ ani nezávislé zpracování dat," oznámila Báčová.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme