Hlavní obsah

ANO vyhrálo u všech skupin obyvatel, jen mladí upřednostnili Piráty

Jak výrazné vítězství hnutí ANO ve volbách do Sněmovny bylo, ukazuje i analýza složení jeho voličů. Partaj Andreje Babiše téměř ve všech skupinách obyvatel podle vzdělání, zaměstnání a věku. Výjimkou jsou mladí do 34 let. Tam uspěli Piráti, následováni ODS a ANO. Vyplývá to z průzkumu agentury Median pro Českou televizi.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Andrej Babiš ve volebním štábu ANO.

Článek

Modré tsunami, jak označila řada zahraničních médií vítězství hnutí ANO, spláchlo Česko nejen ve všech krajích, ale i napříč sociálními skupinami. Hnutí Andreje Babiše volili hlavně lidé ve středním a vyšším věku.

Zejména ve skupině nad 60 let, kde tradičně vítězila ČSSD a KSČM, dalo 41 procent lidí hlas hnutí ANO. Komunisté dostali 13, SPD Tomia Okamury 10 a sociální demokraté devět procent. Babiš uspěl i u lidí mezi 35 a 59 lety, kde získal 26 procent. Až s odstupem následuje ODS, SPD a Piráti (13, 12 a 11 procent).

Jedině u nejmladších voličů do 34 let zvítězili Piráti (22 procent), ale s nevelkým náskokem před ODS s 18 procenty, ANO pak skončilo třetí (14 procent).

Úspěch vítěze voleb je patrný i podle vzdělání voličů. Svůj hlas dalo hnutí ANO 37 procent lidí se základním a středním vzdělání bez maturity. Až s velkým odstupem následují komunisté se 13 procenty, v těsném závěsu je SPD s 12 a sociální demokraté s devíti procenty.

Čtvrtina lidí s maturitou a vysokoškolským diplomem dala také přednost hnutí ANO. Na druhém místě skončila ODS se 14 procenty, těsně následována Piráty (13 procent) a SPD s deseti procenty.

Drtivou převahu má Babišovo hnutí u nezaměstnaných, kde mu dalo hlas 36 procent z nich. Následují komunisté s pouhými 12 procenty před SPD (10 procent) a Piráty, který dalo hlas devět procent lidí bez práce. Teprve čtvrtá je ČSSD s osmi procenty. Šestadvacet procent manuálně pracujících volilo ANO, druhá skončila SPD se 17 procenty před ODS (16 procent). S odstupem pak skončili Piráti s devíti procenty.

Podobně dopadla i volba těch, kteří se neživí manuální prací. ANO získalo 23 procent jejich hlasů, druzí skončili občanští demokraté (18 procent) následováni Piráty (15 procent hlasů) a jedenáct procent hlasů získala TOP 09.

Agentura Median provedla tento odhad na základě odpovědí 1577 respondentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám