Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Útok hackerů na české volby: Zahltili volební web, případ řeší policie

Autor: simao, ČTK - 
22. října 2017
17:45

Nebyly to obyčejné technické potíže, ale masivní útok hackerů během voleb v Česku, ve kterých triumfoval Andrej Babiš (ANO). Výpadky volebních webů Českého statistického úřadu (ČSÚ) v sobotu po ukončení hlasování způsobili hackeři. Statici předali poznatky o útoku policii a Úřadu pro kybernetickou bezpečnost.

„Prezentační volební weby volby.cz a volbyhned.cz čelily včera odpoledne masivnímu a sofistikovanému DDoS útoku,“ uvedla v neděli v prohlášení tisková mluvčí ČSÚ Petra Báčová. Podle úřadu útok neovlivnil předávání a zpracování výsledků voleb. „Útok žádným způsobem neovlivnil infrastrukturu používanou pro přenos výsledků voleb z přebíracích míst do centrály ČSÚ ani nezávislé zpracování dat,“ potvrdila Báčová.

Poznatky předají statistici policii a Národnímu úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost. Web volby.cz i náhradní web volbyhned.cz, na kterých statistici zveřejňovali výsledky, během sčítání hlasů opakovaně vypadávaly.

Externí dodavatel podle ČSÚ původně oznámil, že výpadek způsobily technické problémy. Podrobná analýza pak odhalila DDoS útok, kdy se hackeři snaží za použití více počítačů cíleně zahltit web vysokým množstvím požadavků najednou.

„Výpadky prezentačních serverů, které ČSÚ zaznamenal v sobotu 21. října odpoledne, vznikly na straně externího dodavatele komunikačních služeb,“ potvrdila také mluvčí ČSÚ Báčová. „Bylo zjištěno, že v průběhu zpracování došlo k cílenému DDoS útoku na infrastrukturu společnosti O2 používanou pro zajištění voleb,“ doplnila mluvčí.

Útoky se během dne objevily několikrát, první začaly krátce po uzavření volebních místností ve 14:00, poslední se podařilo díky technickým opatřením odklonit v 16:30, uvedla mluvčí O2 Lucie Pecháčková. Zopakovala, že hackeři zablokovali pouze stránku, na níž se prezentují volební výsledky. Tok informací mezi volebními místnostmi a Českým statistickým úřadem nijak narušený nebyl. Společnost O2 nyní s ČSÚ spolupracuje na přijetí opatření, která by podobnému útoku do budoucna dokázala zabránit, dodala mluvčí.

Video  První slova Andreje Babiše po vítězství: Dal pusu Monice a děkoval  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video  Sociolog Herzmann: Málokdo čekal tak silné ANO a pád levice  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
borka30 ( 22. října 2017 22:51 )

Jak teď můžu věřit výsledkům voleb? Neměli by to snad znovu přepočítat?

zednik ( 22. října 2017 20:41 )

Útok hackerů. A překvapivě se do čela propracovala právě strana založená na pirátství a s odřenýma ušima jejich budoucí poslanečtí soukmenovci. Zajímavé.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa