Jičínské muzeum potřebuje nový depozitář. Krajská rada přislíbila finance

22.10.2017 12:15

Regionální muzeum a galerie v Jičíně se dlouhodobě potýká s nedostatkem prostor pro uložení sbírkových předmětů. Jelikož na projekt výstavby nového depozitáře ve čtvrti Robousy neexistuje vhodný dotační titul, zavázala se krajská rada stavbu financovat. Tento záměr ovšem ještě musí schválit zastupitelstvo na svém říjnovém zasedání.

Jičínské muzeum potřebuje nový depozitář. Krajská rada přislíbila finance
Foto: jicin.org
Popisek: Regionální muzeum a galerie Jičín

Z celkových nákladů 35 milionů korun připadají čtyři miliony na demolici současné stavby, aktualizaci projektu spolu se získáním stavebního povolení, služby spojené s dozorem při výstavbě včetně rezervy. Samotná novostavba s napojením na veřejné sítě, včetně vybavení nábytkem a regálových úložišť pro sbírkové předměty s řízenou teplotou a vlhkostí prostředí vyjde na 31 milionů korun. Předpokládané ceny jsou před vysoutěžením dodavatele. Tato investice má být rozdělena do nadcházejících dvou let a musí ji schválit Zastupitelstvo Královéhradeckého kraje.

„Současná situace uložení sbírkových předmětů je za hranicí únosnosti a nevyhovuje ani požadavkům zákona. Některé předměty jsou například uloženy na chodbách jičínského zámku, kde pro ně nejsou vhodné klimatické podmínky a není zajištěna jejich bezpečnost. Jiné předměty jsou skladovány v komerčním pronájmu, což je velice nákladné,“ vysvětlila důvody plánované investice náměstkyně hejtmana Martina Berdychová odpovědná za oblast školství a kultury.

Kraj dlouhodobě prověřoval všechny možnosti řešení neutěšené situace jičínských sbírek. Stavba nového depozitáře byla nakonec vyhodnocena jako jediné efektivní řešení, jelikož uložení sbírek v jiné lokalitě by nesplňovalo nároky na vzdálenost a nezajistilo by sbírkovým předmětům potřebné prostředí.

„Zjišťovali jsme, zda není možné využít k financování této akce některý z dotačních titulů. Vzhledem k tomu, že pro fungování depozitáře je z mnoha ohledů nežádoucí přítomnost veřejnosti, nebylo možné splnit kritéria návštěvnosti, která byla mezi podmínkami přidělení dotace,“ doplnil radní pro oblast investic a majetku Václav Řehoř.

V areálu bývalé fary v Jičíně-Robousích má vzniknout přízemní objekt depozitáře s funkčním podkrovím spojeným s výtahem, zázemí pro příjem, ošetření a evidenci sbírkových předmětů, zázemí pro zaměstnance a materiálně technické zázemí provozu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…