Cukrovinky Haribo působí utrpení na brazilských plantážích, zjistili dokumentaristé

22. říjen 2017

Výrobce cukrovinek Haribo se stal terčem kritiky po odvysílání dokumentu o pracovních podmínkách v Brazílii, kde se získává důležitá přísada pro výrobu oblíbených gumových medvídků a dalších produktů firmy, informuje server stanice Deutsche Welle.

Německá veřejnoprávní televize ARD tento týden odvysílala dokument zachycující kruté zacházení se zaměstnanci i s prasaty, jejichž tuk je k výrobě želatiny potřeba. Dokument s názvem Markencheck, tedy Kontrola značek, se zabýval zdravotními i výrobními nedostatky při získávání karnaubského vosku a výrobě želatiny.

Karnaubský vosk zajišťuje, aby se bonbóny leskly a neslepovaly se. Získává se z listů palmy, která roste pouze v určitých oblastech Brazílie. Tyto regiony zároveň patří k nejchudším oblastem země. Karnaubský vosk se také používá při výrobě motorového oleje, leštidla na boty nebo zubních nití. Každý rok se do celého světa, převážně do Spojených států, Japonska a Německa, tohoto materiálu vyváží v celkové hodnotě asi sto milionů euro.

Haribo prověří své dodavatele

Podle autorů dokumentu získává Haribo vosk z plantáže, kde zaměstnanci vydělávají dvanáct dolarů denně, spí venku nebo v nákladních vozech, nemají přístup k toaletám a pijí nefiltrovanou vodu z místních řek. Někteří z nich jsou nezletilí.

Místní úřady o podmínkách na plantáži ví, brazilská policie čas od času provádí razie a pracovníky osvobozuje. Dělníci pracují v podmínkách, které “lze popsat slovem otroctví”, potvrdilo brazilské ministerstvo práce.

Prasata, prase, vepřín, zemědělství

Podle německé pobočky Amnesty International je na německých firmách a německé vládě, aby kontrolovaly, jestli jejich dodavatelé neporušují nebo nepřispívají k porušování lidských práv.

Některé země, například Francie, přijaly zákony, které firmám nařizují dbát na lidská práva a životní prostředí napříč celým dodavatelským řetězcem. Vláda v Berlíně takový tlak na společnosti bohužel nevyvíjí, říká Lena Rohrbachová z Amnesty Germany.

Součástí filmu jsou také záběry z velkochovů na severu Německa, které zpracovávají prasečí kůži na výrobu želatiny. Firma Haribo na dokument reagovala prohlášením, že si “není vědoma porušování svých směrnic,” ale vyvine prý inciativu, aby problémy se svými dodavateli vyřešila, informuje server Deutsche Welle.

Spustit audio