Lukáš Kovanda: Hlavním poraženým voleb je jednotná měna euro

22.10.2017 10:59

Komentář k výsledku voleb a jeho ekonomickému dopadu

Lukáš Kovanda: Hlavním poraženým voleb je jednotná měna euro
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Hlavním poraženým voleb je jednotná měna euro. Strany, které se pro jeho přijetí zřetelněji vyslovovaly, zejména TOP09 a ke konci kampaně také ČSSD, zaznamenaly znatelný propad. Pokud se tedy nezmění postoj hnutí ANO, jehož předseda Babiš euro označil za “krachující podnik”, nelze očekávat přijetí eura před rokem 2025.

V příštích dvou letech pak výsledek voleb ekonomický vývoj v zemi neovlivní, neboť hospodářskopolitická opatření se zpravidla v praxi neprojeví “přes noc”. Lze ovšem očekávat tlak na zefektivnění čerpání prostředků z fondů EU z běžícího programového období. Jejich efektivnější čerpání totiž pomůže tlumit nepříznivý dopad ekonomického útlumu, který ČR v příštích čtyřech letech pravděpodobně čeká.

Krátkodobý dopad na korunu a české dluhopisy by měl být zanedbatelný, jelikož vítěz voleb nezpochybňuje členství ČR v mezinárodních organizacích typu EU či NATO. Investory tedy resumé voleb neznejistí, naopak by mohli vítat poměrně zřetelné vítězství hnutí ANO, které snižuje pravděpodobnost sáhodlouhého a znejisťujícího povolebního vyjednávání. Koruna by měla dále posilovat na úrověň 25,50 koruny za euro ke konci roku. Výnosy dluhopisů ovšem také dále porostou.

Lukáš Kovanda
ekonom

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …