V Británii se vydražil dopis z Titaniku. Cena převýšila 3,5 milionu korun

V Británii se v sobotu vydražil vzácný dopis z Titaniku. Aukční síň Henry Aldridge & Son prodala list napsaný den před katastrofou za 126 tisíc liber (3,6 milionu korun). Je to jeden z mála dopisů, který přečkal samotné potopení lodi.

Velká Británie Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Titanic v Southamptonu (ilustrační foto)

Titanic v Southamptonu (ilustrační foto) | Foto: Titanic World

„Je to jediné psaní, které se z Titaniku dostalo přímo do vody a nese všechny stopy ponoření do chladného Severního Atlantiku,“ vysvětlil BBC dražitel Andrew Aldridge.

Dopis koupil sběratel historických objektů, který předmět vydražil pomocí mobilního telefonu. 

Dopis psal úspěšný obchodník Holverson, který na lodi cestoval se svou ženou Mary. Psaní, které měla dostat jeho matka, bylo objeveno v jeho kapse, když vylovili tělo Holversona z oceánu. 

Pár do Titaniku nastoupil v Southamptonu a plánoval jet zpátky do svého domova v New Yorku. V dopisu matce vyjadřuje svůj úžas nad tím, jak je loď velká a luxusně vybavená. 

„Pokud vše dobře dopadne, dorazíme ve středu do New Yorku,“ uzavřel Holverson dopis. 

Aukční síň očekávala, že dopis prodá v přepočtu za víc než dva miliony korun. O předměty z Titaniku totiž bývá na aukcích velký zájem.

Například za kabát jednoho ze zachráněných číšníků zaplatil nový majitel v přepočtu přes čtyři miliony korun.

Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme