Právě dnes se ukázalo, jak moc byla důležitá kauza lithium

21.10.2017 19:50

Komunisté před volbami přišli s tématem těžby lithia v Česku. Toto téma se sice týká celé České republiky, ale nejvíce Ústeckého kraje, kde je zásob tohoto kovu nejvíc. Pomohlo tedy téma lithium komunistům k lepšímu výsledku? Nebo ho vytěžil někdo jiný?

Právě dnes se ukázalo, jak moc byla důležitá kauza lithium
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Připomínka demolice bývalých důlních objektů na Cínovci.

Krátce před volbami se v České republice stále víc mluvilo o těžbě lithia jako kovu budoucnosti a českého národního pokladu. Téma uchopili komunisté a posléze se přidalo i hnutí ANO Andreje Babiše a Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury. Před volbami dokonce proběhla mimořádná schůze Poslanecké sněmovny k těžbě tohoto kovu. Komu pomohla?

ČSSD tvrdila, že kauza lithium je spíše pseudokauza a to už proto, že memorandum podepsané končícím ministrem průmyslu a obchodu za ČSSD Jiřím Havlíčkem nebylo závazné. Podle politologa Josefa Mlejnka se ale ukázalo, že kauza lithium voliče opravdu ovlivnila. Ve prospěch Andreje Babiše.

„Rozhodlo lithium? Hnutí ANO má nejlepší volební výsledek v Ústeckém kraji (37,5 %), pak v Moravskoslezském a v Karlovarském (v obou něco přes 35 %). Tedy v někdejších baštách ČSSD a KSČM. Což nasvědčuje domněnce, že Andrej Babiš mediálně vyhrál kauzu lithium, že přetáhl hodně voličů ČSSD,“ řekl Mlejnek pro iRozhlas.cz. 

reklama

autor: mp

Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

odklad

Dobrý den, hodně se teď řeší odklady do škol. Zajímalo by mě, proč v tomto směru vedeme? A jak se díváte na jejich zrušení, jak někteří navrhují? Máte dojem, že jsou zneužívány nebo je chyba jinde? Mám s odkladem zkušenost a přijde mi, že by jejich zrušení nadělalo víc škody než užitku. Děkuji za od...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vstupné 9000 Kč na Karlštejně. Otec rodiny v akci

13:14 Vstupné 9000 Kč na Karlštejně. Otec rodiny v akci

Výlet na Karlštejn může zruinovat rodinný rozpočet? Pětičlenná rodina zaplatí za vstupné i 9000 Kč. …