FOTO Kyselé ksichty v Lidovém domě. Dusno se dalo krájet, Sobotka utekl, Dienstbier s šíleným výrazem běhal po chodbách

21.10.2017 19:57

Přehlídkou zklamání byla v sobotní volební odpoledne návštěva Lidového domu, tradičního sídla ČSSD. Strana nečekala, že obhájí volební vítězství, ale konečný zisk pouhých 7,27 procenta a až šesté místo bylo naplněním těch nejčernějších obav.

FOTO Kyselé ksichty v Lidovém domě. Dusno se dalo krájet, Sobotka utekl, Dienstbier s šíleným výrazem běhal  po chodbách
Foto: Vít Hassan
Popisek: ČSSD sledovala vyhlášení výsledků voleb

Odcházející premiér Bohuslav Sobotka se v Lidovém domě příliš dlouho nezdržel. Šel s kolegy na tiskovou konferenci, kde postával na okraji tradičního hloučku za mikrofony, zatímco na otázky odpovídali Milan Chovanec a Lubomír Zaorálek. Po tiskovce rychle zmizel z Lidového domu, takže se jej ani nepodařilo zachytit.

Volební lídr strany Lubomír Zaorálek do mikrofonů ohlásil, že neúspěch bere na sebe. Po Lidovém domě se však pohyboval značně podrážděně. Při setkání s reportérem ParlamentníchListů.cz byl mimořádně stručný. Na dotaz, kde jsou důvody porážky strany, uvedl: „Hlavní důvod je v tom, že jsme měli být více lidmi.“

Když začínalo být jasné, že se blíží katastrofa a oranžový sloupec na monitorech stále klesal až k sedmi procentům, svolalo vedení strany jednání grémia. V těch chvílích po chodbách a nádvoří Lidového domu zmateně pobíhal senátor Jiří Dienstbier s nepřítomným pohledem.

Ministryně Michaela Marksová, které se nepodařilo v Libereckém kraji obhájit poslanecký mandát, pro ParlamentníListy.cz uvedla, že rozhodně není nadšena, ale chce dál pracovat. Na dotaz po budoucnosti ČSSD podrážděně poznamenala: „Sociální demokracie je tu 140 let,“ načež odešla.

Nervozita, strach, chaos a pobledlé tváře, tak by se dala charakterizovat celková atmosféra v sídle ČSSD. Reportér ParlamentníchListů.cz sledoval, jak se přítomní straníci dokonce utrhovali i na novináře.

Zatímco ostatní propadali apatii, tak poslanec Jaroslav Foldyna potřeboval dát svým emocím průchod. Pro ParlamentníListy.cz velmi tvrdě pojmenoval problémy současné ČSSD. „Je to tragické,“ řekl reportérovi ParlamentníchListů.cz.

Po chvilce zklamaného mlčení dodal: „Náš zisk je důsledkem toho, že jsme nebyli schopni včas zareagovat na situaci v Evropě. A těm, co zareagovali, jsme ještě dávali nálepky jako xenofobní, nacionalistický nebo populistický,“ řekl nám.

Foldyna pro ParlamentníListy.cz rozvinul, že strana podle něj nedostatečně akcentovala témata ochrany před nepřizpůsobivými. „Ti lidé měli práva, ale my jsme po nich přestali vynucovat povinnosti,“ vysvětlil poslanec.

Pokračoval kritikou neziskových organizací, které se o nepřizpůsobivé starají. „Některé neziskovky hrubým způsobem zneužívají problémy společnosti,“ uhodil. Přesně takovým případem je podle něj web Romea.cz. „Romea zneužívá problematiky Romů, žije z eskalace napětí mezi Romy a majoritou,“ myslí si.

„Vyvolává to samozřejmě negaci a napětí. A lidé si to spojují s ČSSD,“ zakončil svůj rozbor.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …