Za informace o vraždě maltské novinářky nabídla tamní vláda odměnu milion eur

ČTK ČTK
21. 10. 2017 18:27
Odměnu milion eur, tedy asi 26 milionů korun, nabídla maltská vláda za informace o tom, kdo zavraždil investigativní novinářku Daphne Caruanovou Galiziovou. Třiapadesátiletá žurnalistka zemřela v pondělí při výbuchu svého automobilu. Nepřátele měla na všech stranách. V poslední době obvinila šéfa opozice z praní špinavých peněz, kvůli jejímu nařčení blízkých maltského premiéra byly vyhlášené předčasné volby.
Vražda maltské novinářky Daphne Caruanové Galiziové.
Vražda maltské novinářky Daphne Caruanové Galiziové. | Foto: Reuters

Valletta - Maltská vláda v sobotu nabídla odměnu milion eur (25,7 milionu Kč) a ochranu za informace o tom, kdo zavraždil investigativní novinářku Daphne Caruanovou Galiziovou. Informovala o tom agentura AP.

Žurnalistka zemřela v pondělí při výbuchu svého vozu. Čin šokoval nejen Maltu a evropské instituce, ale i celou mezinárodní komunitu.

Vláda v sobotním prohlášení označila vraždu žurnalistky, která psala o korupci v nejvyšších patrech politiky středomořského ostrova, za "případ mimořádné důležitosti".

V prohlášení dále uvedla, že dá "bezprecedentní" odměnu tomu, kdo poskytne informace vedoucí k identifikaci a dopadení pachatele bombového atentátu.

U vyšetřování asistují nizozemští forenzní experti, americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) a britská policie. Vyšetřovatelé dosud informovali, že bomba umístěná pod vozem novinářky byla odpálena na dálku mobilním telefonem. Místní policie uvedla, že se pravděpodobně jednalo o semtex.

Třiapadesátiletá žurnalistka na jaře několik blízkých premiéra Muscata obvinila, že si otevřeli účet v Panamě, kam si posílali nekale získané peníze. Premiér byl kvůli tomu nucen vyhlásit předčasné volby, které v červnu, kdy Malta předsedala Evropské unii, s přehledem vyhrál.

Blogerka a novinářka měla nepřátele na všech stranách. V poslední době obvinila šéfa opozice z praní špinavých peněz.

 

Právě se děje

Další zprávy