Stůl pro jednoho se zrodil v hlavě Dominice Farkasové, která má rodinné bistro právě v Praze 2. A tak jednoho dne oslovila městskou část, která se společně s neziskovkou Naděje vrhla do projektu s nadšením. 

„Když před časem oslovila Dominika městskou část, že ji napadlo, zda by se jídlo vyhazované v gastronomických provozovnách nějak nemohlo dostat k lidem bez domova, byla jsem okamžite pro,“ těšila se z realizace projektu místostarostka Prahy 2 Alexandra Udženija.

Dobročinný projekt sdružuje podniky z Prahy 2, které pravidelně rozdávají jídlo pro lidi na ulici zdarma. Nejedná se ale o klasický výdej jako na ulici, kdy by před jednotlivými podniky stáli fronty lidé, kteří nemají na jídlo. Do každého podniku dochází vybraný klient neziskové organizace.

Když poprvé přišel klient, na první pohled jsem ani nepoznal, že je bezdomovcem,“ prozradil majitel Hospody u Voraře Tomáš Marounek, který se do projektu zapojil s radostí a po pár měsících toho rozhodně nelituje. Naopak ho těší, že může pomoci pár jídly, která ho při podnikání nezruinují. 

Video
Video se připravuje ...

Majitel podniku U voraře Marounek k projektu Eva Fornálová

Projekt roste

Od prosince 2016 vydalo šest podniků z Prahy 2 na 1176 porcí teplého jídla. Za tu dobu byla navázána spolupráce s deseti klienty, kteří měli povinnost přicházet jen ve smluvený čas. Žádnou protislužbu po nich podniky nepožadovaly. O teplé jídlo zdarma tak klient mohl přijít jen v případě, že by si služby nevážil a nechodil pravidelně. 

Pilotní projekt by se rád rozrostl po celé Praze. „Předpokládáme, že do konce roku 2018 se zapojí dalších 50 podniků,“ prozradila iniciátorka projektu Dominika Farkasová, která nyní aktivně oslovuje jednu restauraci po druhé.