Volby jsou v plném proudu. Někde už odevzdala hlas pětina voličů

20.10.2017 19:26

Ve dvě hodiny po poledni začaly v Česku volby do Poslanecké sněmovny, jejichž výsledky určí podobu nové vlády. Více než osm milionů oprávněných voličů má možnost vybírat poslance z rekordních 31 stran a hnutí. O 200 poslaneckých křesel usiluje zhruba 7500 kandidátů. Mezi prvními voliči byli dnes odpoledne tradičně lídři politických stran. Lidé mohou hlasovat do dnešních 22:00 a v sobotu od 08:00 do 14:00, připomněla ČTK.

Volby jsou v plném proudu. Někde už odevzdala hlas pětina voličů
Foto: politicalconsulting.sk
Popisek: Mapa kandidátů do Poslanecké sněmovny ČR

Volební komise zatím hlásí slušný zájem o hlasování – za první dvě hodiny si poslance přišla vybrat desetina až pětina voličů.

Po sečtení výsledků čekají strany jednání o novém politickém uspořádání. Prezident Miloš Zeman během dnešní návštěvy Plzeňského kraje avizoval, že zasedání nově zvolené Poslanecké sněmovny svolá s využitím maximální třicetidenní lhůty, kterou mu umožňuje Ústava. Přál by si, aby byl dostatek času na diskusi nejenom na téma předsedy, ale i celého předsednictva dolní parlamentní komory. Pokud Zeman dodrží tento postup, poslanci by se měli poprvé sejít v pondělí 20. listopadu. Prezident rovněž plánuje, že po 28. říjnu se sejde postupně s vedením všech parlamentních stran, aby se seznámil s jejich představami o povolebním scénáři.

Předseda ANO Andrej Babiš, jehož hnutí je podle průzkumů favoritem voleb, chce volby vyhrát tak, aby nešlo udělat vládu bez ANO. Nechtěl ale tipovat, na jaký procentní zisk hnutí dosáhne. Po odevzdání hlasu dnes vyjádřil přání, aby se do Poslanecké sněmovny dostalo co nejméně stran.

Během odpoledne a večera přišli volit i lídr sociální demokracie Lubomír Zaorálek a další předsedové stran, stejně jako prezident Zeman i jeho předchůdce Václav Klaus. Předseda komunistů Vojtěch Filip věří, že jeho strana obhájí pozice a Česko zůstane parlamentní demokracií. Šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek vyloučil spolupráci lidovců s extremisty nebo se stranou, ve které by byl trestně stíhaný člověk.

Šéf SPD Tomio Okamura chce dosáhnout dvouciferného výsledku, aby mohla po volbách prosazovat svůj program, zejména pak zákon o všeobecném referendu. Jeho hnutí podpořila i francouzská krajně pravicová politička Marine Le Penová. Předseda Pirátů Ivan Bartoš má za cíl zisk aspoň deseti procent hlasů, ve dvojciferný výsledek doufá i lídr ODS Petr Fiala. Podle šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska mají volby dvě hlavní témata – budoucnost právního státu a směřování zahraniční politiky. Předáci Strany zelených i STAN vyjádřili přesvědčení, že jejich uskupení se do Poslanecké sněmovny dostanou, i když průzkumy jim předvídaly, že nepřekročí pětiprocentní hranici nutnou pro zisk mandátů.

Exprezident Klaus doufá, že lidé nepodcení význam parlamentních voleb, předvolební kampaň označil za mdlou, bojí se nízké volební účasti.

Češi mohou dnes a v sobotu přijít volit v téměř 14.900 volebních místnostech v Česku i na českých velvyslanectvích v zahraničí. Volebního práva využili i někteří lidé v nemocnicích, domovech seniorů nebo věznicích. Voliči vybírají jednu stranu nebo hnutí a na kandidátce mohou zakroužkovat maximálně čtyři jména, kterým udělí takzvaný preferenční hlas. Takzvané kroužkování v minulosti často významně zamíchalo pořadím na kandidátní listině.

O začátku dnešního hlasování informovala i řada světových agentur. Favoritem voleb je podle všech Babiš. Předsedu hnutí ANO označují za populistu a euroskeptika a přirovnávají jej k bývalému italskému premiérovi Silviu Berlusconimu či k americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Podle některých agentur ale nemá Babiš premiérské křeslo vůbec jisté. Například německá agentura DPA připomíná, že třiašedesátiletého multimiliardáře stíhá policie kvůli podezření z dotačního podvodu. „Kritici populisty Babiše varují před prohloubením příkopu mezi západem a východem EU,“ napsala DPA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…