Umělá inteligence od Google učí své potomky. Programuje jiné umělé inteligence lépe než lidé

V květnu oznámila společnost Google, že spouští projekt nazvaný AutoML. Jeho smyslem měl být vývoj umělé inteligence, která bude pomáhat s vytvářením jiných umělých inteligencí.

V polovině října Google oznámil, že uspěl. Přestože má tato společnost ty nejlepší programátory na světě, specializovaná umělá inteligence je nyní lepší než oni. Porazila je v programování: vytvořila jinou umělou inteligenci, která byla silnější a výkonnější než cokoliv, co byli schopni vyrobit lidští experti.

Horizont: Umělá inteligence jako zkáza lidstva? (zdroj: ČT24)

Právě systém umělé inteligence, na němž se podílel AutoML, nedávno vytvořil nový rekord, když uspěl při kategorizaci obrázků podle jejich obsahu na 82 procent. Tento úkol je relativně jednoduchý, ale existují i složitější, které už potomci AutoML umí řešit, a to velice úspěšně.

Porazil například lidské programátory při vývoji systému, který je zásadní pro autonomní roboty a augmentovanou realitu – tedy označit na obrázku místa jednotlivých objektů. Zatímco nejlepší lidmi navržený program v tom uspěl na 39 procent, výtvor umělé inteligence AutoML byl úspěšný na 43 procent.

Co to znamená?

Tyto výsledky jsou zásadní; návrhy těchto inteligentních systémů jsou dovedností, kterou ovládá jen velmi málo lidí. Znalosti, které jsou pro to nutné, jsou značně specializované, je jich hodně a vyžadují extrémně nadané programátory. Automatizovat tento obor je tedy podobně náročné, ale pokud se to podaří, zcela to změní celý průmysl – a možná i celou společnost.

„Dnes umělé inteligence vytváří vědci, experti na strojové učení. Po celém světě jich to umí jen několik tisíc,“ uvedl v rozhovoru pro magazín Wired ředitel Google Sundar Pichai. „Chceme nyní umožnit statisícům vývojářů, aby to mohli dělat i oni.“

Drtivou většinu práce při učení strojů je napodobovat lidské neurální sítě a pak je „nakrmit“ co nejvíce daty. To není nijak složitá věda, jde o poměrně jednoduchou práci, kterou už jsou stroje schopné dělat velice účelně.

Role člověka poroste

V současné době je vývoj umělé inteligence náročná záležitost – často se používají raději upravené programy vytvořené původně pro jiný účel. Ale s tím, jak těchto programů bude přibývat a budou stále komplexnější, začne stoupat i role lidských programátorů – ale v jiných rolích než dříve.

Budou více sloužit jako strážci toho, aby umělé inteligence nevytvářely falešné souvislosti. Již mnohokrát se totiž stalo, že stroje si začaly budovat nepravdivé asociace, zejména proto, že vycházely v učení z nějak zkresleného nebo příliš malého vzorku.

Google by chtěl systém AutoML vylepšovat do té doby, dokud nebude fungovat natolik dobře, aby ho programátoři mohli používat v praxi. Pokud se to podaří, bude mít AutoML nepochybně zásadní dopad i na svět mimo hranice společnosti Google; například v tom, že se systémy založené na principu umělé inteligence začnou používat opravdu masově.